kerststress

Kerststress en yoga maakt je bewust

Kerststress, pak het goed aan

Kerststress, iedereen hoort het woord stress wel elke dag om zich heen!  Het wordt vaak verbonden met druk, haasten of problemen. Bij de kerstdagen is dat helemaal herkenbaar.

Wat is nu eigenlijk stress?

Stress betekent letterlijk “spanning” of “druk” en is een natuurlijke reactie van je lichaam. Zonder stress kun je ook niet goed functioneren en je kunt van te weinig stress ook een burnout krijgen.  Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat je waakzaam bent en gaat vluchten wanneer je schrikt van een tijger of ander gevaar. Maar het maakt je ook alert, zodat je beter presteert bij een belangrijke test. Dit bovenstaande is goed om te relativeren bij kerststress.

kerststress, ga naar Bali
kerststress en de natuur

Kerststress is complex, herken het

Met stress is dus eigenlijk niets mis mee, zolang het je maar helpt om datgene te doen wat moet gebeuren. Door stress ontstaat ook bewustwording en groei in je ontwikkeling. Je moet stress dus niet uit de weg  gaan. Wanneer stress de overhand krijgt en de boog staat dag en nacht gespannen  met de kerst (je bent vaak prikkelbaar en slaapt  ook niet meer zo goed) dan is het oppassen geblazen. Je  kunt bijvoorbeeld niet meer ontspannen en er ontstaan allerlei lichamelijke klachten, zowel geestelijk als lichamelijk. Dan wordt het tijd om in te grijpen.

kerststress en loslaten

Voel je teveel stress? Dan staat yoga voor je klaar

Vaak is het iemand uit je omgeving die na verloop van tijd signaleert dat je gestresst bent. Inmiddels ben je al over je grenzen heen gegaan, zodat je het zelf niet eens meer in de gaten hebt. Stressspanning wordt als negatief ervaren en daar willen we graag en het liefst zo snel mogelijk vanaf. Wanneer je op zoek gaat naar oplossingen, lijkt een pil van de huisarts de meest voor de hand liggende manier om het probleem op te lossen. Voor even waarschijnlijk, de kans is groot dat je klachten na verloop van tijd nog heftiger zullen terugkeren. Hoeveel beter zou het zijn om echt voor je zelf te kiezen en daadwerkelijk met jezelf aan de slag te gaan. Maar ook om de tijd te nemen je stress op een goede manier aan te pakken. Om daarna weer relaxter in het leven te staan.

Kerststress of heb jij een olifantenhuid
kerststress, blijf in balans met yoga

Kerststress laat je het verschil voelen tussen spanning en ontspanning

Hatha Yoga heeft al lang bewezen een goed hulpmiddel te zijn tegen teveel spanning. Wanneer je yogaoefeningen doet, gaat je lichaam spanning en ontspanning voelen, iets wat je misschien al bent vergeten of nog niet eerder hebt ervaren. Tijdens de oefeningen ga je je spieren langer maken, je schouders en je rug gaan meer ontspannen. Hoe mooi is het dat je dan stress aan den lijve gaat herkennen. Want door herkenning van stress kun je leren beter te ontspannen. De hatha yoga is maar 1 aanpak bij kerststress. Omdat we al 30 jaar mensen helpen met stress hebben we ook ervaring met andere technieken.

Kerst stress en de buikademhaling, met twee handen op 1 buik

Ook gebruiken we veel de buikademhaling bij kerst stress. Bij stress krijg je een korte of een te snelle ademhaling.  Wanneer je snelle ademhaling ook nog constant gejaagd is en er is ook nog stress, dan is de kans groot dat je er nog andere dingen er bij krijg, zoals angsten. Kortom, het ene domino stukje valt in je leven om en het hele kaartenhuis stort in. Heb jij wel eens gehoord van de buikademhaling?  Bij de buikademhaling krijg je een diepe ontspannen ademhaling in het bekken. Door de buikademhaling ga je meer rust en ruimte ervaren, een goede aanpak voor een gespannen lichaam. Je kunt tijdens je bezigheden met de kerst altijd op de buikademhaling letten, het kost je geen extra tijd.

kesststress en goed aarden

De buikademhaling ontstresst bij Kerststress

De buikademhaling is een wonderbaarlijke ademhalingstechniek die je rust en ontspanning gaat geven. Bij mij volg je ademlessen, waarbij de ademhalingoefeningen gecombineerd worden met een buikademhaling. Deze ademhalingsoefeningen zorgen er voor dat je minder gespannen bent en je klachten verdwijnen. Je gaat lekkerder in je vel zitten en je krijgt weer energie in het leven! Deze buikademhaling en andere ademhalingstechnieken heb ik in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld en hebben bewezen dat ze ontstressen.

Praktische tips om de kerst ontspannen door  te komen

Anti kerststress tip: Bepaal wat belangrijk is. Vaak hebben we niet de goede prioriteiten bij de kerst. Anti kerststress: Plan vooruit. Anti kerststress tip: Neem pauzes. Vaak kleine pauzes met een kop koffie of iets lekkers ontspant de boog al aardig. Ze zijn zo belangrijk die kleine pauzes. Veel werkzaamheden kun je al in november en begin december doen, maak een lijstje wat er voor die tijd al gedaan kan worden. Anti kerststress tip: Zet geschillen en irritaties aan de kant. Door stress komen er vaak kleine irritaties. Zet ze even aan de kant en praat er misschien later over. Maak een lijstje wat het belangrijkste is. Anti kerststress tip:

Kerststress en yoga

Zeg nee. Anti kerststress tip: Delegeer taken. Mijn moeder kon altijd moeilijk wat uit handen geven. Kinderen kunnen vaak ook wat doen en samenwerken geeft toch ook een goed gevoel? Vaak komen er dingen bij die niet belangrijk zijn, durf jij dan nee te zeggen? Anti kerststress tip: Blijf bij het budget. Veel stress ontstaat door geld! Anti kerststress tip: Maak een afspraak met jezelf. Blijf duidelijk naar jezelf toe. Kerst zit in het hart en daarom blijf trouw aan jezelf en blijf in je eigen energie. Zorg ervoor dat je een begroting maakt van wat het allemaal kost.