Kerk yoga Deventer

Kerk yoga Deventer, yogalessen met verdieping

Waarom yoga in een kerk?

Kerk yoga Deventer, toen ik in 1986 begon met yogalessen verzorgen wilde ik al graag les geven in een kerk, maar de kerkbesturen in Deventer en omgeving hadden daar vaak moeite mee. Zelf kom ik uit gereformeerde huize en had geen moeite om yogales te geven in een kerk. Yoga is naar binnen gaan, je bewust worden van lichaam, adem, gevoelens, enz. . Door de energie en de rust in een kerk gaat dit natuurlijk gemakkelijker dan in een sportschool.

Kerk yoga Deventer
Kerk yoga Deventer, ook in Twello

Gaat een kerk en yoga samen?

Als mannelijke yogadocent die ook nog een gereformeerde achtergrond heeft heb ik veel voordelen gehad met het beoefenen van yoga en religieus  of spiritueel te zijn. Door yoga word je gevoeliger en daardoor komt het woord van God minder terecht in je hoofd, maar meer in je hart. Afgelopen zomer was ik op Patmos, waar Johannes visioenen ontving en waar de openbaringen van Johannes zijn opgeschreven. Zonder yoga had ik in de grot waar Johannes mediteerde veel minder beleefd dan met mijn yogaervaring. De kerk yoga blijft voor mij bijzonder.

kerkyoga

Kerkyoga Deventer en loslaten

Toen ik voor het eerst yogales gaf in een kerk werd ik mij ook bewust van de conditioneringen vanuit mijn gereformeerde opvoeding. Yogaoefeningen die wat geluid maken, daar had ik in het begin moeite mee. Daarom is kerkyoga in een kerkgebouw ook “loslaten”. Ook voel je wel de “energie”. Ik heb eens yogales gegeven in een wijkgebouw waar in een andere ruimte bingo werd gegeven. Je voelde de onrust. Bij sportschoolyoga voel je vaak de energie van presteren. In een sportschool zijn de meeste deelnemers niet zo naar binnen gekeerd met stilte en meditatie, de ruimte nodigt daar niet zo voor uit. . In een kerk komen mensen al honderden jaren samen om samen te bidden, te zingen en om stil te zijn. Conclusie, yoga in een spirituele of religieuze ruimte is toch anders voor veel mensen.

Kerk yoga Deventer
Ook yogales in de kerk van Epse

Waar yoga in een kerkgebouw?

Intussen heb ik de sportschoolyogalessen in kunnen ruilen voor yogalessen in mooie kerken. Voor kerk yoga in Deventer en omgeving kun je op veel plekken terecht. Zo is er elke maandagavond yogalessen in de kerk van Colmschate, om 19.30 uur. Op de dinsdagavond is er en yogales om 20.00 uur naast de kerk in Twello, de pastorieruimte. Op de vrijdagochtend yoga in de kerk van Colmschate om 10.00 uur. De yogaruimte in De Schalm in de wijk Borgele in Deventer wordt ook gebruikt door een kerk. In alle kerken waar ik nu yogales geef is de eerste proefles gratis.

Kerk Colmschate
Yoga in de Ichtuskerk in Colmschate

Kerk yoga bij corona

Als yogadocent die spirituele yoga verzorgt ben ik heel blij geweest met kerkyoga. Omdat wij in Nederland scheiding der machten hebben. Tijdens de corona crisis was de kerk yoga voor mij een healing.