innerlijke vrede

Innerlijke vrede bij oorlog en crisis

Probeer jij nog de wereld te veranderen?

Innerlijke vrede en transformatie, het mooie van een crisis is dat je geconfronteerd wordt met jezelf. Waarin kwam jij jezelf tegen in 2020 en in 2021 in de coronacrisis? En hoe ging het in 2022 bij de energiecrisis? Als yogadocent zag ik mensen om mij heen die bang waren, boos en verdrietig.  Velen hadden kritiek op de maatregelen en dat ze minder geld hadden. Ze gaven de politiek de schuld. Zelfs hoorde ik dat ze onze vrijheid afpakken. Ik kwam bovendien mensen tegen die denken dat er een heel plan achter deze crisis zit. De uiterlijke wereld had het gedaan het kabinet, de wereldleiders of zelfs de mensen in je buurt.

De yoga innerlijke vrede begint bij jezelf

Samen met de yoga ging ik en vele yogacursisten voor de innerlijke vrede. Door yoga en mediteren kwamen we dichter bij ons zelf en er werden andere beslissingen genomen. Ik noem het maar even “de spirituele beslissingen”. Bij yoga zijn we ons bewust van wat we voelen, niet wat we denken. Vaak hebben we de ogen dicht en richten de blik naar de innerlijke wereld. Nog steeds nu in september 2022 merken we dat innerlijk geluk je niet bang maakt of je in een depressie brengt.

Yoga transformatie en creativiteit

Afgelopen week hoorde ik nog een mooi interview met Paul van Vliet. Hij is intussen 87  jaar en ziet er uit als een 70-plusser. Gedraagt zich nog als een kind. Aan het einde van het interview maakt hij nog reclame voor de creativiteit. De creativiteit heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste en bijzonderste tijd van mijn leven heb gehad. Innerlijke vrede geeft je zoveel mooie uitdagingen.

Op het scherpst van de snede leven met de Innerlijke yoga transformatie

In een creatief beroep ontvang je niet elke maand netjes je salaris. Je moet creatief zijn en wordt uitgedaagd door het leven. Door deze creativiteit was bijna alles mogelijk in 2020, 2021 en 2022. De spirituele reizen naar India en Bali konden niet doorgaan. Maar wat hebben we genoten van alles wat wel mogelijk was. De natuur in Park De Hoge Veluwe waar we elke week naar toe konden. We zijn twee keer naar Samos gevlogen om daar de tempels en kerken te bezoeken. Zelfs toen de besmettingen hoog waren op Urk hebben we daar kerst gevierd. Ook meer dan 50 mooie yoga video’s kunnen maken.

INNERLIJKE VREDE GEEFT UITERLIJKE VRIJHEID

Mensen die in de uiterlijke wereld leven hadden veel kritiek op de spirituele reis naar Urk, maar ze vroegen nooit met welk strikt protocol er gereisd werd. Wij leven in een wereld die te veel bescherming geeft. Durf te leven en je hart te volgen. Neem verantwoorde risico’s. Hoe vaak is niet tegen ons gezegd “pas maar op met al die reizen naar India”. Maar intussen wel al 25 keer daar genoten, dat pakken ze ons niet meer af. De innerlijke vrede brengt je op plekken die nog meer vrede en geluk geven.

Spiritueel leven en de yoga vrede

Wat is een spiritueel leven. Bij een leven in de materie kijk je hoe jij beter kunt worden van  je beslissingen. Maar in een spiritueel yoga leven kijk je verder. Hoe werken mijn beslissingen door in de natuur, de mensen om je heen en hoe is het resultaat in de toekomst? In de politiek wordt er vaak gekeken of je door beslissingen stemmen kunt winnen en het is vaak korte termijn denken. Een visie is er vaak niet of de visie verandert elk jaar. Vanuit een spiritueel leven zoek je altijd de verbinding op. Deze verbinding kun je vinden bij de zwakkeren in de maatschappij, de natuur en mensen die ook gaan voor de innerlijke transformatie.

Meditatie en  de Innerlijke yoga vrede

Meditatie heeft mij veel gebracht in het leven. Omdat je bij mediteren uit het denken gaat kunnen er inzichten komen die vanuit …… komen. Ik noem ze altijd maar ingevingen. Heb het idee dat deze ingevingen vanuit het hart komen.

De wereld dat ben jij

‘In jezelf ligt heel de wereld besloten en als je weet hoe je moet kijken en leren, sta je voor de deur met de sleutel in je hand. Geen mens ter wereld kan je die sleutel geven of de deur voor je openen. Dat kan je alleen zelf doen’. De wereld, zegt Krishnamurti, is niet iets dat op je af komt, maar iets waar je onlosmakelijk mee verbonden bent, waar je in feite één mee bent. Onze kritische, afwijzende en wantrouwende houding tegenover wat wij de wereld noemen dient plaats te maken voor de realiteit van het deelhebben aan die wereld, van het beseffen dat wij het zelf zijn die de wereld vertegenwoordigen en vorm geven.  Een mooi voorbeeld van de innerlijke vrede.