hybride wereld

Hybride samenleving en yoga

Wat is de de wereld niet?

Hybride samenleving, vroeger kwamen we bij elkaar op bezoek en hadden we speciale avondje zoals een kaartavond of een borreluurtje. We keken elkaar recht in de ogen en richtten ons ook direct naar mekaar toe. Ook was lichamelijk contact geen taboe en knuffelden we zonder te denken “kan dat wel”. De wereld is de laatste jaren veranderd. We sturen met de verjaar een appje, een mail of tweet,  vroeger gingen we even langs of stuurden een mooie kaart. Nu hoor je zelfs “ik kon niet komen maar heb de hele dag aan je gedacht”.

Wat is de oorzaak van een digitale ontmoetingswereld?

We leven veel sneller en hebben een drukke agenda en voor een verjaardag waar je een paar uur moet zijn hebben we geen tijd meer voor. Ook zie je steeds meer een sociale angst. Als yogadocent zie ik steeds meer een vervlakking in Nederland. We hebben het steeds meer over de oppervlakkige dingen zoals de hypotheekrente, de net gekochte auto en de mooie vakantie. Maar hoe het echt met ons gaat dat is moeilijk te delen. In de Hybride samenleving is de wereld van diepgang en bij elkaar komen wat anders dan de digitale wereld. Veel mensen lopen op eieren, zijn bang om recht door zee wat te zeggen. Bang voor de confrontatie. Ook oordelen we heel snel en zetten mensen in een vakje. Iedereen kent wel een ADHD-er, een narcist of een psychiatrisch patiënt.

Wat zijn de ervaringen van een yogadocent

Bij yoga gaan we voor liefde, verbinding, verdieping, voelen en geweten. Daarom valt het mij misschien meer op wat er is veranderd de afgelopen jaren. Ik kom momenteel dingen tegen die een aantal jaren geleden ondenkbaar waren. Als yogadocent sta je natuurlijk al wat anders in de wereld Hoe vaak hoor ik niet “wat is je werk buiten yogadocent om”, “hoe kun je twee keer per jaar naar India met 15 uur werken” of “waar doe je het van”?”. Er kwam eens een nieuwe cursist naar mij toe en zei “ken je me nog? Ik heb eens een yogales bij je gevolgd maar was er nog niet aan toe”. De gevoelens die opkwamen tijdens de yogales daar kon ze niet mee omgaan. Ze waren te lang geg gespopt.

De gevaren van de sociaal media

Het ergste wat ik heb meegemaakt dat mensen die niet je facebookvrienden zijn je hele account nasnuffelen en je hiermee confronteren. Mensen die ik niet eens ken stuurden mails of berichten of de blootwateryoga, mijn status op facebook of over het reizen naar India. Iedereen kent wel de mensen die afgeslacht zijn op de sociaal media. Veel mensen denken dat alles wat ze zien op de sociaal media de waarheid is. Er worden momenteel zelfs complotverhalen verspreid en veel mensen geloven die berichten en delen ze ook nog. Wees kritisch in de hybride samenleving. Het is zo moeilijk om nog echt van fake te onderscheiden. Niet alleen de sociaal media is een valkuil Veel mensen maken zich ook druk om de hybridesamenleving.

hybride wereld

YOGA EN DE HYBRIDE SAMENLEVING.

Met yoga kies je voor andere kwaliteiten in het leven.

  • bij yoga komen we fysiek bij elkaar en voelen de groepsenergie. Drinken ook wel eens een kop thee samen na de yogales.
  • tijdens een yogales zijn we ons bewust van het voelen en komen uit het denken. Het denken geeft onrust, oordelen en stress.
  • een yogales geeft verdieping in je leven. Je denkt na over hoe je wilt leven en wat voor jou belangrijk is.
  • yoga brengt je naar andere mensen die ook geïnteresseerd zijn in spiritualiteit.
  • voor of na de yogales kun je met anderen delen waar je echt mee bezig bent in het leven.

Wees je bewust van de hybride samenleving

Yoga is bewust zijn. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van wanneer zit ik in de wereld van de sociaal media, de wereld van de uiterlijkheden en wanneer kom ik dicht bij mezelf.  Maak kik contact me mijn gevoelens en met anderen vanuit liefde en verbinding.