Holistische yoga

Holistische yoga kijkt naar het geheel

Wat is holistische yoga en wat niet?

Holistische yoga zie je steeds minder in Nederland. Bijna elk jaar reis ik naar India om de yoga uit de bron te halen. In Nederland zie je steeds meer yoga waarbij er wordt aangeprezen dat je er leniger van wordt. Ook dan je ontspant. Maar yoga is veel meer dan alleen maar wat strekken. Bij holistischeyoga maken we gebruik van meditatie, mantra’s, mudra’s en de chakra leer. Bij holistische yoga merk je dat de yoga energie doorwerkt in lichaam en geest. Ook in de medische wereld zijn we steeds meer symptoombestrijding maar de echte oorzaak wordt niet aangepakt. Een verhoogde bloeddruk is hiervan een mooi voorbeeld. Tabletten helpen misschien el bij een verhoogde bloeddruk maar doet niets met de oorzaak. Een holistische aanpak bij een verhoogde bloeddruk doet iets met voeding, de nieren en ontspanning. Vooral emotionele bloeddruklijders hebben baat bij holistische yoga.

Holistische yoga en de chakra’s

De chakra psychologie wordt op alle fronten toegepast bij de holistische yoga.  Bij de chakra’s kennen we in het kort zeven energiebronnen. Deze zijn verbonden met je lichaam, je gevoelens, je energie, de energie in je lichaam, de liefde, het uiten van je gevoelens. Maar nog subtieler werken de chakra’s door op je denken, de intuïtie en je lijntje naar boven.

In een holistische yogales gebruik je mudra’s

Mudra’s werken zo mooi holistisch door. Bij de dokter ontvang je nog geen recept voor een mudra. De energie die ook verbonden is met de chakra’s voelen we ook bij mudra’s. De meridianen, energiebanen door het lichaam, komen uit in de handen. Door bepaalde houdingen met de vingers maken we ook gebruik van een holistische yoga aanpak.

Holistischeyoga op maat

De afgelopen 35 jaar heb ik meer dan 1000 yogalessen op maat mogen maken. Iemand met COPD ontvangt een heel andere yogales op maat dan een cursist die last heeft van hyperventilatie. Bij  holistische yoga op maat komen wij ook bij je thuis in Deventer, Voorst (Twello), Olst en Bathmen. Kijk ook eens naar de yoga groepslessen in Deventer.