Hoe is een yogales?

Hoe is een yogales, bij yoga Berry in Deventer?

Elke yogales is hetzelfde en ook anders

Hoe is een yogales, veel mensen weten niet wat ze kunnen verwachten bij een yogales. De vooroordelen zijn vaak groot. Als yogadocent hoor ik dingen als “moeten we op ons hoofd staan”? Ook wordt er wel eens gedacht dat je veel zweverige dingen doet bij een yogales zoals AUM chanten. Yoga heeft ook niets te maken met een religie.

Wat heb je aan bij je eerste yogales?

Bij yoga hebben we geen speciale kleding aan. Het is raadzaam om ruim zittende kleding aan te hebben. Je kunt je ook altijd  omkleden in een ruimte. Omdat we veel oefeningen op de liggend doen is het raadzaam om wat dikker te kleden. Voor de ontspanning kun je een fleece dekentje meenemen of een jas over je heen doen. We hebben geen schoenen aan bij een yogales, zelf heb ik altijd wat dikkere sokken aan. In veel yogazalen zijn yogamatten. Je eigen badlaken kun je meenemen naar de yoga en over de mat leggen.

Wat is elke keer hetzelfde

Elke yogales doen we staande, zittende en liggende yogaoefeningen. Ook is er elke yogales aan het einde van de yogales een ontspanning. De ene keer met een muziekje en de andere keer door spieren aan te spannen en te ontspannen. Elke yoga doen we wel een iets met de ademhaling.

Wat is elke week anders

Ik werk elke week met een ander thema. Je kunt denken aan yogalessen met rugoefeningen, de ademhaling, loslaten van spanning of je lichaam voelen. Elke week zijn er andere yogaoefeningen. Ook is de ontspanning elke week anders.

Wat vind je misschien wat vreemd bij de eerste yogalessen

Bij  goede yogalessen word je je bewust van je lichaam, adem en gevoelens. Het woord voelen en navoelen zal je veel horen bij de yoga.  Omdat het teveel denken stress kan geven, brengen we met yoga een balans.  Een balans tussen denken en voelen. Het kan zijn dat de yogadocent dingen zegt die je niet voelt of vreemd vindt. Na een aantal yogalessen kijk je hier heel anders tegen aan.

Hoe is een yogales en je gevoelens

Bij een goede yogales kun je weerstand voelen, dat is heel normaal. Het denken/ego wil niet naar het gevoelsleven. Dus kun je weerstand voelen en je ergeren aan wat je voelt in het lichaam. Ook dat een oefening lang of kort duurt. Zelfs de temperatuur in de zaal kan de aandacht krijgen. Die weerstanden zijn heel normaal. Na een aantal yogalessen heb je ze niet meer of veel minder.

Wat zijn de yoga cadeautjes in en na de yogalessen

Wat ik heel veel hoor van cursisten dat ze veel beter slapen na de yoga. Bij de yoga kun je spanningen loslaten en daardoor adem je ook veel dieper en ruimer. Je gaat veel bewuster om met jezelf, de natuur en mensen om je heen. Je komt andere cursisten tegen die ook bewust in het leven staan. Wanneer het even tegen zit in het leven sta je steviger in je schoenen.