hittegolf yoga

Hittegolf yoga, welke yogales doe je dan?

Yoga hitteplan, waarom?

Hittegolf yoga, bij een hittegolf in Nederland wordt het vaak onderschat wat sport en of yoga doet met  lichaam en geest. Kun jij de warmte kwijt en drink je genoeg? Gaat de hartslag niet te ver omhoog? Heel veel lichamelijke veranderingen voel je niet zo gemakkelijk, daarom is er een yogahitteplan in de yogales. Vooral voor ouderen is er een yogahitteplan, zij lijden zelfs bij temperaturen boven de 31 graden.

Hittegolf yoga, andere yogaoefeningen

Een hittegolf en yoga
Wat te doen bij een hittegolf in de yogales

Je moet altijd de yogasana’s aanpassen bij de hittegolf yoga. Zo kun je meer liggende yogaoefeningen doen. Wanneer je een docent hebt die ook wateryogadocent is dan kun je ook die yogalessen volgen tijdens de hittegolf. Yinyoga is ook een goede optie bij een hittegolf. Het voordeel van yinyoga is dat je langer in een yogahouding ben en dus minder beweegt. Ook zijn deze yinyogahoudingen minder zwaar en dus minder inspannend. Yoga nidra is ook een yogavorm die goed te doen is bij  hittegolf yoga.

Hittegolf yoga en drinken

Neem veel water mee naar de hittegolf yoga. Drink ook voor en na de hittegolf yogales. Natuurlijk ook bij een gewone yogales. Buiten de yogales is het aan te raden om 2 a 3 liter water neer te zetten in huis. Je hebt dan een stok achter de deur om meer te drinken. Voeg aan het water kruiden toe zoals gember of mint. Citroen is ook lekker fris in het water. Omdat ik veel in India reis voor de yoga bijscholingen heb ik ervaring met hoge temperaturen. In New Delhi is 43 graden heel gewoon. Een aantal tropentrucks zijn. In de nacht koud douchen en niet afdrogen en dus nat op bed liggen. Ook neem ik altijd een coca cola voor de suikers en normaal gebruik ik nooit zout maar in de tropen wel. Ook een siësta is een goede combinatie met de hittegolf yoga.

Yogahitteplan en de adem

Bij een hittegolf is het mooi om wat meer ademhalingsoefeningen te doen. Zo hebben we zelfs de verkoelende yogaademhaling. Maar je kunt ook pranayama toepassen of een volledige ademhaling.  Zelf vind ik een ademmeditatie erg fijn bij een hittegolf. Tel eens de uitademingen tot elf, 1 meer dan volmaakt. Telkens wanneer je tel weer kwijt bent begin je gewoon bij 1. Ook bij elf uitademingen begin je natuurlijk weer bij 1. De ontspannende buikademhaling geeft ook een goed gevoel bij extreme warme dagen, het is een onderdeel van de hittegolf yoga

Yoga hitteplan voor yogadocenten

Yogadocenten kunnen ook al veel doen om de yogabeoefening aangenaam te maken bij een hittegolf. Zelf verzorg ik dan de yogalessen in koele ruimtes, zoals kerken. Deze zijn vaak nog wel koel. Ook kan de docent de lestijden aanpassen. De yogales krijgt bij de hittegolf yoga een tropenrooster. Voor de cursisten die water zijn vergeten kun je flesjes water neerzetten. En natuurlijk de yogaoefeningen aanpassen, meer liggende oefeningen. Visualisaties die met water, een koel windje enz. gaan werken ook goed door. De privélessen worden gegeven in een ruimte met airconditioning.

hittegolf yoga
hittegolfyoga Deventer

Httegolfyoga en het hitteplan

Combineer hittegolf yoga met het hitteplan van de overheid! Hittegolfyoga werd eerst in Deventer gegeven maar nu ook in Twello.