hathayoga

HathaYoga Deventer, yogalessen in Deventer

Wat kan Hatha Yoga Deventer voor jou betekenen?

Hathayoga Deventer, yogalessen in Deventer en omgeving, de  houdingen bij hathayoga in Deventer worden allemaal gebruikt in combinatie met de adem. De oefeningen die we elke week doen zijn er op gericht om je bewust te maken van de spanning en ontspanning in het lichaam. Spanning maakt de spieren kort en stijf in je lichaam, waardoor je belemmerd wordt bij het maken van bewegingen. Ook wordt daardoor de doorbloeding in spieren en organen minder. Veel yogaoefeningen zorgen er voor dat de verkorte en gespannen spieren lang en ontspannen worden. Uiteindelijk zorgt de yoga ervoor dat allerlei klachten (nek-, schouder- en rugklachten, concentratie- en ademhalingsproblemen) minder worden. Tijdens de yoga  oefeningen merk je heel duidelijk dat er een verband bestaat tussen de spanning in de spieren en je ademhaling. De spanning in de spieren zorgt ervoor dat je de adem vasthoudt, moeilijker gaat ademen of hoger gaat ademen.

De adem bij de Hatha yoga

Door je tijdens een houding te concentreren op je adem.  Je merkt dan dat je juist geen controle hebt over je adem en je adem en dat “het ademt”.  Kortom dat is je natuurlijke ademhaling. Als de ademhaling rustiger wordt en meer ontspant, ontspannen ook de spieren steeds beter.  Zelfs het denken en je gevoelens worden rustiger. De oefeningen gaan daardoor geleidelijk steeds gemakkelijker. Alle Hathayoga- houdingen zijn dan ook een samenhang tussen het lichaam, de aandacht en de adem.

Het loslaten van de spanning uit de spieren en je hele systeem zorgt er ook voor dat emoties en stress, die verbonden zijn met die spieren, worden losgelaten. De eerste keer dat je overkomt is misschien vreemd, maar je mede cursisten hebben dit ook meegemaakt en ondersteunen je hierin. Door het loslaten van emotionele spanning ontstaat ontspanning en een sterker gevoel van geestelijke balans.

Aandacht bij de Hathayoga

Tenslotte zorgt het richten van de aandacht op het voelen van je lichaam en de ademhaling ervoor dat de concentratie toeneemt en de stroom losse gedachten in het hoofd afneemt,. Hierdoor ontvang  je meer innerlijke rust. Ik praat je telkens vanuit het denken weer terug naar het voelen. De eerste yogalessen voel je misschien nog niet zoveel, maar dat komt vanzelf. Ook in de ontspanning, aan het  einde van de yogales,  maken we vaak gebruik van het Hathayoga principe. In combinatie met de adem spannen we spieren aan  en  ontspannen deze weer.

De yogalessen worden gegeven in mooie, lichte zalen en ook in een kerk. Verder zijn er kleedkamers.  Bij de vrijdagmiddag yogales drinken we na de les een kopje thee.  Alle lessen zijn op beginnersniveau, ook die van anderhalf uur op donderdagavond. De beoefening van yoga is een individueel proces.  Iedereen ervaart de les en de oefeningen op zijn eigen manier.  Ongeacht of je al lang of nog maar kort bezig bent, iedereen voelt veel.  In elke zaal zijn yogamatjes aanwezig.

De Hatha yoga yogalessen worden gegeven in Deventer Twello Terwolde en Epse.

Veel cursisten laten mij vaak weten na de yogales dat het weer een uurtje yoga vakantie was en bedanken mij dan. Mijn antwoord is dan vaak “bedank de Hatha yoga”. Meer weten over Hatha yoga yogalessen Deventer?

info@yogaberrydeventer.nl     www.yogaberrydeventer.nl