Hatha yoga

Hatha yoga en ontspannen van lichaam en geest

Hatha yoga voor een diepe ontspanning

Hatha yoga en ontspannen

Hathayoga en ontspannen, ook in het water

Elke dinsdag is er in zwembad De Schaeck hatha yoga in het water. Voor mij als yogadocent een mooie uitdaging want zittende yogaoefeningen zijn niet mogelijk en liggende ook bijna niet. Aan het einde van de  hatha yogales in het water is er altijd een ontspanning waarbij we drijven en gedragen worden door het water.

Hatha yoga en pranayama

Bij de hatha yogalessen zijn het niet alleen de yogahoudingen maar ook de meditatie, de mudra’s, mantra’s en de pranayama. Pranayama betekent:  prana is de energie die in de lucht zit, levenskracht,  en yama het beheersen ervan. Vaak worden ademhalingsoefeningen en pranayama door elkaar gehaald.

Hatha yoga en ontspannen

Hatha yoga en ontspannen en asana’s

Soms vind ik het wel eens jammer dat bij de hatha yoga alleen de asana’s, yogahoudingen, voorkomen. De yama’s en de niyama’s komen in een Nederlandse yogales bijna niet voor. Uit mijn hoofd heeft Patanjali eens opgeschreven dat een yogahouding, asana, stabiel en comfortabel moet zijn. Dat heb ik altijd onthouden.

Hatha-yoga en ontspannen en meditatie

De yogatruc die ik veel toepas in een yogales is dat we eerst het lichaam ontspannen met de hatha yoga houdingen, dan door het bewust zijn van de adem wordt de adem “rustig” en door meditatie in een hathayogales wordt het denken rustig.

Hathayoga en ontspannen en “het ontspannen”.

Hatha betekent Ha zon en Tha maan. Deze twee termen staan symbool voor de tegenstellingen. In een yogales maken we met hatha yoga telkens spanning of strekking en daarna ontspannen we de spier. Ik heb in de kop van dit blogje expres gezet “het ontspannen”. Wanneer het ego erbij komt dan is ontspannen niet mogelijk. Daarom gebruik ik in een yogales veel  termen als: de toeschouwer, kun je de spanning in het lichaam voelen zonder er een etiketje op te plakken, zit je in het denken of in het voelen, enz.

Geniet van een gratis hatha yogales

Ervaar eens wat de buikademhaling v bij de hathayoga voor jou kan betekenen en kom bij mij op de yogamat! Er is yogales in Twello, Deventer, Terwolde en Epse. Kijk eens onder yoga Twello, deventer yoga, yoga voorst, yoga gorssel en even Berry toevoegen in google.