Hartverwarmend koken

Hartverwarmend koken en yoga

Hartverwarmend koken, soms sta ik op met een zwaar gevoel in mijn lijf, zelfs na een goede nachtrust. Het is alsof er een dot watten in mijn hoofd zit en die verlaat me niet echt na een douche. Vanmorgen was er zo’n moment en gelukkig heb ik daar een fijne remedie voor die ik graag wil delen.

Hartverwarmend koken en eetritme

De laatste tijd heb ik het niet zo nauw genomen met mijn eetritme en heb me genietend tegoed gedaan aan erg veel lekkers! Ook is het zo dat deze tijd van veel thuis zitten me uitnodigt tot wat minder bewegen dan dat ik vorig jaar deed, als ik eerlijk ben…

Voor mijn werk sta ik regelmatig in de keuken en doe ik velen een plezier met een veelzijdige vegetarische maaltijd. Toch probeer ik om een dag in de week saai te eten, gewoon om mijn spijsvertering rust te geven en ook om het te stimuleren, namelijk om ama (onverteerde etensresten in het lichaam) alsnog te verbranden. Eigenlijk werkt het erg eenvoudig en hoef je niet zoveel te doen (of geld uit te geven) om je weer helder in je hoofd en lekker in je vel te voelen. Ayurveda zegt dat door een dag per week een “vastendag” in acht te nemen veel alledaagse ziekteprocessen in de kiem gesmoord worden. Onze gezondheid is erg afhankelijk van onze levensstijl en van wat we wel en niet eten.

Hartverwarmend koken is puur

 

Het eten van soep van mungbonen met groenten en specerijen is een heel goede manier om je systeem te reinigen terwijl je het tegelijkertijd voedt. Mungbonen zijn die groene katjang-boontjes, als je ze laat spruiten krijg je taugé. Verkrijgbaar bij natuurwinkel, toko en ook bij de grote supermarkten heb ik ze gezien. Ontdaan van hun velletje heten ze gele mung-boontjes, ze lijken op ovale gele spliterwtjes. Zonder velletje zijn ze wat zachter van smaak. Vandaag maak ik een heel pannetje zodat ik een lunch heb en ook nog genoeg voor een avondsoep. Verder drink ik gedurende de dag gemberthee. Prettig is het als de dag niet te druk is en ik wat extra kan wandelen.

Wat me opvalt na zo´n dag is dat ik me weer fris en dankbaar voel. Wat een herboren smaakbeleving en herwaardering voor mijn eten! Dat ook mijn

opgeblazen gevoel weg is en mijn ontlasting weer beter is, is heel mooi meegenomen. Door een stapje terug te zetten, om wat afstand te nemen van wat we zo vanzelfsprekend vinden; dat er drie maaltijden per dag voor ons klaarstaan, ervaar ik de heilzame werking van een dag per week een mugbonensoep-dag.

Hartverwarmend koken en een mooi recept

 

Hierbij een basis-recept voor mungbonensoep. Je kunt deze soep dus ook gebruiken als lekker gerecht tijdens een uitgebreidere indiaas-vegetarische maaltijd. Ik varieer met groenten en soms ook met specerijen naar smaak en wat ik in huis heb. Ben gerust flexibel en experimenteer zelf naar behoefte.

Voor twee personen:

-250 gram mungbonen (hele groene of gespleten gele)

-250 gram groenten van het seizoen

-1 eetlepel ghee of olie

-zwarte peper

-2 theelepels komijnzaad

-1 theelepel fenegriekzaad

-4 cm verse gember geraspt of zeer fijn gehakt

2 knoflooktenen

-laurierblaadje of verse curryblaadjes (handje)

-flinke snuf asafoetida (hing)

-1,5 theelepel kurkuma

-2 theelepels komijnpoeder

-2 theelepels korianderpoeder

-zout naar smaak

Week de mungbonen minstens 4 uur, liefst een nacht.

Hartverwarmend koken bezorgd ook

 

Was de bonen na het weken en doe vers water in de pan waar je de bonen in opzet. Laat 30 tot 40 min. koken met het laurierblaadje en doe de groenten erbij als de bonen bijna gaar zijn. Laat samen gaar worden. Verhit olie in een pannetje en bak alle specerijen samen behalve de poederspecerijen. Die voeg je na anderhalve minuut toe. Bak nog een minuut samen en doe dan het mengsel bij de bonen en groenten. Roer goed door en voeg zout naar smaak toe. Eet deze soep rustig en met aandacht, liefst kauwend, daardoor verteert de soep nog beter. Eet dus smakelijk