groene yoga

Groene yoga begint op de yogamat

GROEN

Groene yoga, dat groene was vroeger nog voor geitenwollen types of yogi’s. We leefden in een wereld van meer en nog meer. De natuur had geen prioriteit. Het geld van de gaswinning was belangrijker dan het welzijn van de mensen en de natuur in Groningen. Toen ik zonnepanelen kocht voor 2000 euro per stuk in 2000 kreeg ik te horen dat het niet rendabel was. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Er moesten wel crisissen komen om ons hiervan bewust te laten worden. In 1986 toen ik begon met yoga kwam meteen de “groene bewustwording”.

Yoga is eenwording

Groene yoga begint op de yogamat. Tijdens je yogalessen voel je steeds meer de verbinding. Niet alleen de verbinding tussen lichaam en geest, maar ook de verbinding met de dingen om je heen. Omdat je gevoeliger wordt door yoga voel je al heel snel dat bepaalde zaken in onze maatschappij en bij jezelf niet gezond zijn. Het begint vaak bij jezelf dat je zuiverder gaat eten en drinken met minder e-nummers en minder toevoegingen. Maar de duurzame yoga gaat verder dan de yogamat. Door mediteren kom je tot inzichten hoe jij thuis meer kunt verduurzamen.

Groene yoga begint met lichaam en geest

Toen je met yoga begon deed je je yogaoefeningen misschien wel om te ontspannen of om van je klachten af te komen en lekkerder in je lichaam te komen. Maar al snel kwam je erachter dat voorkomen beter is dan genezen. Je doet nu de yogaoefeningen die ziektes en blokkades voorkomen. Ook ontdekte je dat bepaalde yogaoefeningen je mentaal weerbaarder maakten. In het boek De Sleutel tot Zelfbevrijding ontdekte je dat een kwaal ook vaak een psychische invloed kent. Momenteel lees ik het boek Traumasporen van Prof. dr. Bessel van der Kolk. In dit boek kun je lezen over yoga en traumaverwerking. Vanaf blz. 359 in dit boek beschrijft deze psychiater hoe je met yoga trauma’s kunt losmaken in het lijf en dat ze dan verwerkt kunnen worden. Groene yoga is vaak yoga zonder tabletten.

Yoga bepaalt ook wat je binnen krijgt

Door yoga krijg je vaak ook interesse in voeding. Het kan zelfs zijn dat je zonder in alternatieve boeken te snuffelen al aanvoelt welk eten en drinken voor jou het beste is. Zelf ben ik gevoelig voor gluten en de dokter kwam er nooit achter waarom mijn darmen zo typisch deden. Maar door “toeval” kwam ik er achter, nadat we eens meerdere keren op een dag brood aten. Misschien kom je al in de natuurvoedingswinkel en heb je daar al gevonden wat bij jouw lichaam past. Niets is toeval, wanneer je samen yoga doet dan kom je mensen tegen op dezelfde frequentie. Daar ontvang je ook vaak mooie adviezen van. Zelf heb ik in de afgelopen 35 jaar mijn eten en drinken verduurzaamd met kurkuma, glutenvrije producten, salades tussen de middag, miso en natto, meer vegetarisch, veel water drinken, kruiden i.p.v. zout en weinig of geen suiker. Tijdens de coronacrisis merkte ik dat de immuniteit goed was. Groene yoga ontstaat vanzelf door bewustwording en voelen.

groene yoga
groeneyoga

Duurzame yoga en een crisis

Omdat ik al meer dan 35 jaar de groene yoga volg hebben crisissen weinig invloed op mijn leven. Ik woon nog in dezelfde kleine flat als 35 jaar geleden. Omdat deze zo klein is kan de kamer verwarmd worden met een  warmtepomp. De warmtepomp krijgt de energie van de zonnepanelen. Mijn eerste zonnepaneel kocht ik al in 2000. Veel mensen keken in die tijd of zonnepanelen rendabel waren maar ze keken niet naar een duurzame wereld.

Groene yoga en duurzame producten

De yoga heeft zeker invloed op je koopgedrag. Altijd vond ik zijde en linnen al goed aanvoelen om het lichaam. De laatste tijd lees je steeds meer over de mooie duurzame voordelen van linnen. Voel eens hoe linnen beddengoed aanvoelt. Groene yoga is misschien ook wel dat je de consumptiemaatschappij wat los laat. Je kunt bijna alles op marktplaats kopen. Je staat er versteld van hoeveel bijna nieuwe producten je kunt kopen tweedehands.

Begin maar een met groene yoga op en naast de yogamat

duurzame yoga
duurzaam leven

Wanneer je yoga doet dan is het begin van duurzame yoga niet moeilijk. Kijk eens naar duurzame yogamat. Ook duurzame yogakleding is overal te koop. Duurzame shampoo, zeep en wasmiddel is al te koop buiten de eco winkel. Vaak merk je dat je misschien wat meer betaalt maar dat de producten veel zuiniger in gebruik zijn en langer mee gaan. Duurzame yoga hoeft niet duur te zijn.

Groene yoga doe je samen

duurzame yoga

Deel je duurzame yogaervaringen eens in de yogagroep of op facebookgroepen. Vroeger zag je misschien veel problemen m.b.t. de natuur, een crisis of je gezondheid maar je zal merken dat het mooie yogauitdagingen worden.

Groene yoga heeft de toekomst

Toen ik 30 jaar geleden besloot om groene yoga te verzorgen kwamen de yoga cadeautjes, karma, meteen. In de afgelopen jaren heb ik veel yogadocenten zien komen en gaan. Groene yoga geeft goed karma.