grenzen

Grenzen gaan verder dan de yogamat

YOGALES EN GRENZEN

GRENZEN, VERDER DAN ALLEEN MAAR OP DE YOGAMAT

Waar loop je tegenaan wanneer je je scheidingslijn opzoekt? Wanneer je voor jezelf je afbakening aangeeft, dan kies je voor veiligheid en houvast en blijf je in je comfortzone. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar het kan ook “spannend” zijn om je grenslinie te verleggen, om de ruimte te ontdekken en te ervaren die voorbij die grenzen ligt. Grenzen zijn heel persoonlijk en ze worden vaak door anderen bepaald, door je opvoeding of door je eigen blik op de wereld. Ze zeggen veel over jezelf en je kunt er veel van leren.

LCHAMELIJKE BEPERKINGEN

Er zijn lichamelijke beperkingen waar je mee te maken kunt krijgen, zoals vermoeidheid of een weekje griep. Maar je leven kan ook beheerst worden door beperkte bewegingen of pijn, waar je dagelijks tegenaan loopt. Wat doet dat met je, waar leg je dan je grenzen en kun je daar op een liefdevolle manier naar kijken en mee omgaan? Dan zijn er ook psychische grenslijn, zoals angst en fobieën, waarbij je je grenzen niet durft te verleggen. Yoga leert je op een ontspannen manier naar jezelf te kijken, je zelfvertrouwen kan groeien en dan kun je in staat zijn je grenzen te verleggen.

DE GRENZEN OP DE YOGAMAT

Dat is het thema voor de yoga les die we deze week zullen gaan doen. Yoga kan je meer inzicht geven in je eigen begrenzing.
Wanneer je op de yogamat bent, ben je de toeschouwer! Hierbij verken je je eigen grenzen en kan het een uitdaging zijn om ze te accepteren of misschien te verleggen. Je eerste yogales bij mij (of bij een andere yogadocent) zul je je ongetwijfeld nog wel herinneren. Tijdens de oefeningen op de yogamat heb je vast en zeker naar degene gekeken die naast je stond. Die wel met de handen de grond aan kon raken!

grenzen, yoga in Deventer

 

GRENZEN EN HET EGO

Ik heb tijdens de vele yogalessen die ik heb gegeven vaak gezien dat cursisten hun eigen grenzen niet (her)kennen. Het ego vindt dat we altijd moeten presteren en met een gevoel van trots weer naar huis gaan na de yogales. Denk maar eens terug aan eerdere yogalessen. Hoe vaak ben je te lang in een houding blijven staan omdat het moest van jezelf of omdat de anderen om je heen dat ook deden? Zat je misschien een minuut of nog langer met een rood hoofd te wachten op mijn teken. Kijk dus niet naar de ander tijdens de yoga les. Het gaat uiteindelijk om jou en hoe jij met je eigen grenzen omgaat.

grenzen en yoga

WEES DE TOESCHOUWER TIJDENS DE YOGA LES

Kun jij tijdens de yoga les de toeschouwer zijn wanneer je in een houding zit of ligt? Wanneer je de toeschouwer bent en naar jezelf kunt kijken, word je nieuwsgierig. Je gaat op zoek naar jezelf en geeft jezelf aandacht. En zodra je aandacht voor jezelf krijgt, ga je ook luisteren naar jezelf. Dan kun je je eigen grenzen stellen en accepteren dat je het liefst weer uit de asana gaat en met een liefdevol gevoel weer terug keert naar de kleermakerszit.. Wanneer je blijft luisteren naar je lichaam, leer je jezelf beter kennen, zal er rust en ruimte ontstaan en kun je liefdevoller naar jezelf kijken en met jezelf omgaan.