goede yogastudio

Goede yogastudio, herken het

Door de yogabomen het yogabos niet meer zien

Een goede yogastudio vinden valt niet mee. In 1986 waren er maar vier yogadocenten in Deventer. Nu zijn het er meer dan twintig. De ene yogastudio adverteert dat hij de grootste is en de andere laat je weten dat je lenig wordt door yoga. De yoga is helaas ook  commercieel geworden. Veel yogadocenten leven niet meer zoals de yogi’s in India. Ook hebben veel docenten een tweede of derde baan en kunnen zich niet meer voor 100% wijden aan yoga.

Een goede yogaschool voel je wel

Bij een goede yogaschool kun je de eerste yoga proefles gratis ervaren. Yoga is voelen en daarom is zo’n eerste gratis yogales zo belangrijk. Wanneer je bij een goede yoga-studio zit dan kom je je weerstanden tegen. Omdat je dichter bij je gevoel komt kunnen er emoties en gevoelens omhoog komen. Het ego wil dit niet en al snel komen de stemmetjes “is dit wel een goede yogastudio?”. Ga door je weerstanden en komt erachter dat dan de ontspanning begint.

Een goede yogastudio geeft meer dan yogahoudingen

Bij een goede yogastudio ontvang je meer dan yoga asana’s en ademhalingsoefeningen. Yoga kent zoveel meer. Een goede docent laat je in contact komen met mudra’s, pranayama, mantra’s en bandha’s. Ook hoort de theorie bij de praktijk. Vraag altijd of er een yoganieuws verstuurd wordt met informatie over bovenstaande yoga “gereedschappen”. Er zijn natuurlijk ook veel workshops voor nog meer yogaverdieping. Meditatie is verbonden met yoga. Meditatie in combinatie met yoga geeft je zoveel meer.

Bij een goede yogastudio geen prestatie

Na 20.000 yogalessen kwam ik er steeds meer achter dat je met yoga van de uiterlijke wereld naar je innerlijke wereld gaat. Dan kun je ook de prikkels uit de uiterlijke wereld verwerken. Bij prestatieyoga zoals vaak op je kop staan of de benen in de nek slaan ben je te veel bezig met vergelijken in de groep wie het wel kan en wie niet. Cursisten die bij mij al 30 jaar yoga ontvangen doen de ogen dicht bij aanvang van de yogales en de ogengaan weer open bij beëindiging van de yogales.

Een goede yogadocent vertelt over zijn eigen yoga ervaringen

Mijn yogaleraren vertelden bijna nooit over hun eigen yogapad. Momenteel zie je steeds meer docenten die zelfs niet meer regelmatig naar India reizen voor de laatste inzichten. In een yogales vertel ik regelmatig over de goeroes, de ashrams, de tempels en het yogaleven in India. Bij een goede yogastudio kun je zelfs mee naar India om het te ervaren.

Een goede yogastudio en privéles

Een goede yogastudio biedt je privelessen aan. Zo kun je ervaren hoe een yogales voor jou op maat gemaakt aanvoelt. Zelf bied ik privéyoga aan voor een speciale prijs. Kun je later beslissen om naar een groepsles te gaan.