financiële stress yoga

Financiële stress yoga

Wat is stress yoga

Financiële stress yoga , veel mensen hebben een oordeel over stress en er wordt vaak ook negatief naar gekeken, het is een natuurlijke reactie van het lichaam, het heeft  twee kanten: aan de ene kant het vermogen van het lichaam om zich aan te passen in veranderde omstandigheden. Aan de andere kant kan het zelfs schadelijk zijn. Te veel spanning is vaak een reactie in het eerste chakra, het muladhara chakra. Bij stressyoga in Deventer gaan we de spanningen in het lichaam voelen om het daarna te kunnen accepteren en los te laten. Dus geen oordeel hebben over de spanning. Ook gaan we de stress niet actief veranderen bij financiële stress yoga.

Financiële stress

Je kunt de krant niet openslaan of je ziet wel iets over stress en de financiën. Zo las ik de afgelopen week “ook de midden nu in de problemen” of  bijna 40% van de huishoudens kan moeilijk rondkomen”. Ondanks dat we een rijk land zijn komen we steeds meer in de problemen door de hoge kosten van de basis behoeften. Huizen, eten, vervoer zijn schrikbarend omhoog gegaan in prijs. De stress om de financiën kan zelfs leiden tot chronische stress. Met financiële stress yoga leer je omgaan met deze stress en voorkom je grotere problemen of zelfs chronische spanningen.

financiële stress yoga
yogalessen tegen stress

Stress loslaten

Herkenning en voelen zijn  de eerste stappen in het loslaten van de spanningen. Deze manier van kijken naar stress is de yoga manier om met stress om te gaan. Stress is te definiëren als een reeks van biologische en psychische mechanismen die op gang komen naar aanleiding van een reële of vermeende bedreiging van ons lichamelijk of psychisch evenwicht. Daarom is de chakra leer ook zo mooi, hoe gedraagt stress zich ten opzichte van een chakra? Financiële stress yoga heeft een holistische aanpak.

anti stress yoga door yogaberry

Stress en energie bij financiële stress yoga

Stressenergie is een natuurlijke energie die ons in staat stelt te overleven. Te weten het vecht en vluchtmechanisme die in werking treedt als wij schrikken. Deze reactie is uitermate belangrijk als we een wilde beer of tijger tegenkomen. Op dat moment vlucht je of kies je er voor om te vechten. Het lichaam zorgt daarbij voor een ontlading van de stress. Financiële stress yoga helpt bij deze ontlading. In de moderne tijd kan positievestress zinvol zijn, bijvoorbeeld bij een belangrijk optreden. De spanning zal er voor zorg dragen dat we optimaal alert zijn om de druk van de situatie het hoofd te kunnen bieden. Zonder spanning zouden we niet kunnen presteren. Daarna zal idealiter het lichaam zich herstellen en komt het terug naar de neutrale en ontspannen toestand.

Positieve stress

Je kunt dus zelfs stellen dat stress  positief is. Stress is dus positief zolang het ons helpt datgene te doen wat we willen of moeten doen. Het is een positieve spiraal die ons in staat stelt te leren, ons te ontwikkelen en te groeien. Elke yogales is ook een bespiegeling, door yoga leer je jezelf beter kennen.  Het wordt echter anders zodra het een negatieve spiraal wordt, waarin het tegen ons gaat werken. De spanningsboog wordt dan te groot en het evenwicht raakt verstoord. Teveel spanning zorgt voor een te grote fysieke belasting. De stress wordt via het autonome zenuwstelsel in het lichaam opgeslagen. Bij financiële stress yoga hebben we een totale aanpak.

Er zijn drie vormen van oorzaken van stress te onderscheiden

Fysieke stress: Dat kan zijn een tijdelijke overbelasting door een val of een ongeluk. Maar het kan ook een geleidelijke ontwikkelde belasting zijn door te lang en eenzijdig werk te doen met dezelfde bewegingen. RSI is hier een goed voorbeeld van, emotionele/mentale stress. Dit is een vorm van spanning die ontstaat door het verwerken van emoties en mentale druk. Het gaat om de erge dingen in het leven, maar ook om de alledaagse stress, chemische stress. Dit is een overbelasting van ons lichaam door chemische verontreiniging van het lichaam. Het gaat daarbij om verontreinigingen die het lichaam binnenkomen via het eten, door inademen, de huid, injecties of straling. Bij stress yoga Twello ontvang theorie en oefen je in de praktijk, lessen op maat zijn ook mogelijk.

Stress en de hormonen

Naast het zenuwstelsel is ook het hormoonstelsel van belang. In het lichaam worden diverse hormonen geproduceerd door de klieren hypofyse, schildklier, bijschildklieren, alvleesklier en bijnieren. Daarom is veel water drinken na de stressyoga belangrijk, de afvalstoffen worden verwijderd.

stress behandelen

Financiële stress yoga en de gevolgen van stress

Als het systeem in je lichaam goed werkt, dus je bent alleen gespannen wanneer nodig en daarna bevindt het lichaam zich weer in een ontspannen toestand, is er  rust, geluk en gezondheid mogelijk. Yoga komt van het woord yuk, wat vereniging betekent. Door ontspanning ontstaan scheppende gedachten. Ontspanning is een bron van scheppende kracht, zowel fysiek als psychisch. Het is de weg naar intuïtie en voelen.

Helaas is dit bij veel mensen niet het geval. Te veel lichamelijke inspanning en psychische overbelasting kan schadelijk zijn voor het lichaam. Te veel spanning kan zorgen voor stress. Maar aan de andere kant kan onderspanning zorgen voor een gevoel van lusteloosheid, geen zin om iets te ondernemen.

financiële stress yoga

Geef stress geen kans met anti stress yoga Twello

Als het lichaam maanden of langer in een overspannen situatie te hebben geleefd, wordt het steeds moeilijker te ontspannen. De spieren gaan verstijven, het lichaam verstart geheel en ten slotte kunnen zelfs verschillende ziekten ontstaan.

In het gedrag zijn de volgende symptomen van te veel spanningen waar te nemen: eenzaamheid, onzekerheid, concentratie- en geheugenverlies, telefoon niet beantwoorden, vermoeidheid en slaapstoornissen, huilen en wisselende stemmingen, ongeduldig en prikkelbaar, rusteloosheid, werkobsessie, dwangmatig handelen, verminderde eetlust of juist overmatig eten en ijdelheid.

Algemene tips om stress tegen te gaan zijn:

 1. Eet gezond, niet te vet, omdat vet voor meer stijging van cortisol zorgt.
 2. Beweeg voldoende.
 3. Zorg voor voldoende slaap om stress te verminderen.
 4. Stop met roken.
 5. Drink minder alcohol. Alcohol zorgt voor stijging van cortisol
 6. Verminder de werkdruk; zorg voor betere balans tussen werk en privé.
 7. Zorg voor voldoende sociale steun.
 8. Neem de tijd voor ontspanning, yoga of meditatie. Maar wees hierbij niet te fanatiek.
 9. Let meer op de buikademhaling.
 10. Word je bewuster van je lichaam en je gevoelens.
 11. Stel grenzen voor jezelf en naar anderen toe.
 12.  Doe iets aan zelfreflectie, yoga, een dagboek of een goed gesprek met  een vriend/vriendin.

Helpt financiële stress yoga?

Ja,  financiële stress yoga is een manier om jezelf te helpen om te veel stress tegen te gaan of kwijt te raken. Immers je vangt met je zenuwstelsel vele prikkels op om te verwerken, wat een keerzijde tot gevolg kan hebben, namelijk te veel prikkels waardoor overprikkeldheid ontstaat. Om prikkels te verwerken is rust nodig, als je dit niet doet, kan je uitgeput raken, kan alles te veel worden en kan je uit je evenwicht raken. Dit kan uiteindelijk diverse stress klachten tot gevolg hebben als overspannenheid, chronische vermoeidheidsklachten en burn-out. Om te zorgen dat het zo ver niet komt kan financiële stress yoga je helpen, stressyoga kun je dus heel goed preventief gebruiken. Stress yoga Twello heeft een holistische aanpak.

Uiteraard zijn er ook nog andere mogelijkheden om stress te voorkomen:

 1. Vermijd te veel uitdagingen
 2. Neem je rust, ga de natuur in
 3. Ken je grenzen, durf nee te zeggen.
 4. Praat over de financiële situatie met bekenden
 5. Leer los te laten
 6. Stop over perfectionisme (een 6 is ook voldoende).
 7. Leer onderscheid te maken tussen je eigen en andermans emoties.
 8. Eet en slaap goed
 9. Heb geduld.
 10. Houd van jezelf
 11. Meld je eens aan voor een proefles yoga, info@yogaberrydeventer.nl
 12. ga de problemen niet uit de weg en blijf je confronteren met de realiteit
 13. Humor is een goed middel
 14.  Maak een goed actieplan voor de komende twee jaar

Gratis proefles bij financiële stress yoga

Volg eens een proefles financiële stress yoga en kijk eens of jij spanningen kunt laten afvloeien tijdens een yogales. Ik verzorg al 30 jaar stressyoga in Deventer en omgeving, Twello,  Terwolde,  en Epse.