Er naar toe ademen

Er naar toe ademen met yoga

Lachen

Er naar toe ademen is voor cursisten die net begonnen zijn met yoga nog wel eens een vreemde uitdrukking. De buikademhaling is nog wel te voelen en te begrijpen maar naar een knie toe ademen wordt wat moeilijker. Bij yoga gaat het om aandacht en dat doen we met ergens naar toe ademen. Wanneer je wat langer op yoga zit dan adem je misschien zelfs wel eens naar de pijn. Om de pijn ruimte te geven en dat de pijn transformeert.

Aandacht en adem

Iedereen kent wel de uitdrukking wat je aandacht geeft dat groeit. Maar wanneer je veel yoga doet dan voel je zelfs dat aandacht liefde is en dat liefde geneest. Aandacht kent zoveel mooie aspecten. Wanneer je aandacht hebt voor je lichaam dan zit je niet of minder in je hoofd. Aandacht is ook verbonden met acceptatie. Aandacht kent ook geen oordeel. Dit alles geeft je veel ontspanning, zowel in je lichaam als tussen de oren. Er is maar weinig informatie op internet over er naar toe ademen.

Meditatie

Yoga kan overgaan in meditatie, daarom is er ook meditatie yoga. Bij meditatie is er aandacht. Er zijn veel meditatietechnieken, maar de meditaties zoals Krishnamurti die beschreef zijn mooi te gebruiken bij de yoga. Krishnamurti had het niet zo op meditatie methoden. Meditatie kan ontstaan. De adem wordt niet voor niets veel gebruikt bij meditatie. Er naar toe ademen kan meditatief worden ervaren.

Voelen

Als yogadocent zie ik steeds meer mensen die zo in hun hoofd zitten dat het voelen weg gestopt is. Wanneer je contact hebt met het voelen leef je intenser en minder oppervlakkig. Ook brengt het voelen je dichter bij de ander. Dan hebben we het nog niet eens over de relatie van het lichamelijk voelen en het voelen van emoties en gevoelens. Door er naar toe te ademen kun je veranderingen voelen. Zoals pijn dat kan veranderen door de beweging van de adem.