duurzame yoga

Duurzame yoga in Deventer

Yoga, duurzaamheid en eenwording

Duurzame yoga begint op de yogamat. Tijdens je yogalessen voel je steeds meer de verbinding. Niet alleen de verbinding tussen lichaam en geest maar ook de verbinding met de dingen om je heen. Omdat je gevoeliger wordt door yoga voel je al heel snel dat bepaalde zaken in onze maatschappij en bij jezelf niet gezond zijn. Het begint vaak bij jezelf dat je zuiverder gaat eten en drinken met minder e-nummers en minder toevoegingen. Maar de duurzame yoga gaat verder dan de yogamat. Door mediteren kom je tot inzichten hoe jij thuis meer kunt verduurzamen.

Duurzame yoga begint met lichaam en geest

Toen je met yoga begon deed je je yogaoefeningen misschien wel om te ontspannen of om van je klachten af te komen en lekkerder in je lichaam te komen. Maar al snel kwam je erachter dat voorkomen beter is dan genezen. Je doet nu de yogaoefeningen die ziektes en blokkades voorkomen. Ook ontdekte je dat bepaalde yogaoefeningen je mentaal weerbaarder maakte. In het boek De Sleutel tot Zelfbevrijding ontdekte je dat een kwaal ook vaak een psychische invloed kent. Momenteel lees ik het boek Traumasporen van Prof. dr. Bessel van der Kolk. In dit boek kun je lezen over yoga en traumaverwerking. Vanaf blz. 359 in dit boek beschrijft deze psychiater hoe je met yoga trauma’s kunt losmaken in het lijf en dat ze dan verwerkt kunnen worden. Duurzame yoga is vaak yoga zonder tabletten.

Yoga bepaalt ook wat je binnen krijgt

Door yoga krijg je vaak ook interesse in voeding. Het kan zelfs zijn dat je zonder in alternatieve boeken te snuffelen al aanvoelt welk eten en drinken voor jou het beste is. Zelf ben ik gevoelig voor gluten en de dokter kwam er nooit achter waarom mijn darmen zo typisch deden. Maar door “toeval” kwam ik er achter toen we eens meerdere keren op een dag brood aten. Misschien kom je al in de natuurvoedingswinkel en heb je daar al gevonden wat bij jouw lichaam past. Niets is toeval, wanneer je samen yoga doet dan kom je mensen tegen op dezelfde frequentie. Daar ontvang je ook vaak mooie adviezen van. Zelf heb ik in de afgelopen 35 jaar mijn eten en drinken verduurzaamd met, kurkuma, glutenvrije producten, salades tussen de middag, miso en natto, meer vegetarisch, veel water drinken, kruiden i.p.v. zout en weinig of geen suiker. Tijdens de coronacrisis merkte ik dat de immuniteit goed was. Duurzame yoga ontstaat vanzelf door bewustwording en voelen.

duurzame yoga
yogalessen in duurzaamheid

Duurzame yoga en een crisis

Omdat ik al meer dan 35 jaar de duurzame yoga volg hebben crisissen weinig invloed op mijn leven. Ik woon nog in dezelfde flat als 35 jaar geleden. Omdat deze klein is kan de kamer verwarmt worden met een kleine warmtepomp. De warmtepomp krijgt de energie van de zonnepanelen. Mijn eerste zonnepaneel kocht ik al in 2000. Veel mensen keken in die tijd of zonnepanelen rendabel waren maar ze keken niet naar een duurzame wereld.

Wat is de definitie van duurzaam?

Een duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.

Duurzame yoga en duurzame producten

De yoga heeft zeker invloed op je koopgedrag. Altijd vond ik zijde en linnen al goed aanvoelen om het lichaam. De laatste tijd lees je steeds meer over de mooie duurzame voordelen van linnen. Voel eens hoe linnen beddengoed aanvoelt. Duurzame yoga is misschien ook wel dat je de consumptiemaatschappij wat los laat. Je kunt bijna alles op marktplaats kopen. Je staat er versteld van hoeveel bijna nieuwe producten je kunt kopen tweedehands.

Begin maar een met duurzame yoga op en naast de yogamat

duurzame yoga
duurzaam leven

Wanneer je yoga doet dan is het begin van duurzame yoga niet moeilijk. Kijk eens naar duurzame yogamat. Ook duurzame yogakleding is overal te koop. Duurzame shampoo, zeep en wasmiddel is al te koop buiten de eco winkel. Vaak merk je dat je misschien wat meer betaald maar dat de producten veel zuiniger in gebruik zijn en langer mee gaan. Duurzame yoga hoeft niet duur te zijn. In Deventer, Colmschate, Terwolde en Twello kun jij kennis maken met duurzaamheid in de yogalessen.

Duurzame yoga doe je samen

duurzame yoga
duurzaam en bewustwording

Deel je duurzame yogaervaringen eens in de yogagroep op facebookgroepen. Vroeger zag je misschien veel problemen m.b.t de natuur, een crisis of je gezondheid maar je zal merken dat het mooie yoga uitdagingen worden. Duurzaamheid is voor veel mensen al een sport.