Deventer meditatie

Deventer meditatie met yoga

Mijn jeugd meditatie

Deventer meditatie, mijn eerste ontmoeting met meditatie was in de gereformeerde kerk op de Worp in Deventer. De dominee gaf dan vaak aan dat de meditatie kwam uit een bepaald hoofdstuk uit de bijbel. Hierbij wordt al mooi duidelijk dat je met het woord meditatie een ruim begrip is. Is een meditatie een overdenking? Iets wat je uit een heilig boek haalt? Of is meditatie stil zitten? Er is zelfs een meditatie waarbij je vijf procent van je salaris afstaat en daarvoor een mantra ontvangt. Kortom het was voor mij nog niet helemaal de  meditatie die mij verlicht maakte. Wel werd de onrust in het hoofd minder. Kwam dat door de spirituele energie? Of door de concentratie op de tekst uit de bijbel?

Yoga en meditatie

We beginnen met yogahoudingen bij meditatie Deventer. De yogahoudingen geven ontspanning en brengen de meditatie energie op gang. Dan zijn we ons bewust van de ademhaling om de diepere lagen tot rust te brengen. De meditatie zorgt ervoor wat Pantanjali zo mooi verwoordt “yoga legt de wervelingen van de geest stil”.

Meditatie in India

In 1991 reisde ik voor de eerste keer door India en Nepal. Daar zag ik ook veel mediterende collega’s. Zij gebruiken vaak een mala. Patanjali, die wat over yoga heeft geschreven, noemt het achtvoudige pad. Hierin zit ook concentratie. Deze concentratie zag ik ook al bij de gereformeerde meditatie. De mala met 108 kraaltjes wordt gebruikt met een mantra. Vaak de Om Namaha Shivaya mantra. Bij elk kraaltje zeg je deze mantra.  De yogaberrymeditatie kreeg weer een ander inzicht. Na India heb ik alle meditatie ervaringen verwerkt en zo ontstond de Deventer meditatie.

Krishnamurti en meditatie

Heel lang heb ik de lezingen gevolgd van Krishnamurti. Hij maakte korte metten met de Gereformeerde meditatie en de meditatie uit India. Dit verwarde mij. Het ging om aandacht. Krishnamurti gaf mooi aan wat het niet is en daardoor kom je misschien wel tot de kern.

Vietnam en meditatie

In Vietnam ontwikkelde zich de yogaberry meditatie. Ik liep met de monniken mee om de tempels. Het meditatief lopen. Thich Nhat Hanh heeft deze meditatie naar het westen gebracht. Hier kwam ik ook het mindfulness tegen. Dit wordt nu ook meer in de yogales geïntegreerd.

Deventer Meditatie
Meditatieles Deventer

Deventer meditatie bij de Deventer yoga

Met alle meditatie ervaringen ben ik begonnen met de yogaberry meditatie in een 1.5 uurs yogales. Wat Patanjali al verkondigde “yoga legt de wervelingen van de geest stil” wordt nog steeds toegepast bij de Deventer meditatie. Met de yoga maken we het lichaam rustig, ontspannen en stil. Met de ademhalingsoefeningen maken we de adem tot rust. Ook komt de adem meer in de buik. Wanneer het lichaam en de adem tot rust zijn gekomen dan is dit een goede voorbereiding op de rust in het denken.

Deventer meditatie in de praktijk

Elke donderdagavond is er een yogales in Deventer aan de Dreef 1 waarbij we ook zo’n 15 minuten bewust aanwezig zijn in stilte, dus meditatie.

Priveles met de Deventer meditatie

Steeds meer mensen kiezen voor meditatie op maat. Ieder mens heeft andere wervelingen van de geest of in het lichaam. De meditatie wordt daarr op aangepast. Ik kan ook bij je thuis komen om je kennis te laten maken met de Deventer meditatie. Wij komen ook in Twello.