van denken naar voelen

Van denken naar voelen voor meer balans

Wat heeft het denken ons gebracht?

Van denken naar voelen, we kunnen nu wel concluderen dat we een heel ander pad moeten gaan bewandelen. We leven met oorlog in Europa, hebben weel crisissen en de natuur loopt hollend achteruit. Mensen met hoog I.Q hebben dingen bedacht die ons in de ellende hebben gebracht. Wanneer we zo doorgaan dan wordt het lijden nog groter. Deze wereld zit vol met regelgeving, procedures, prestatie en tweespalt. Maar wat is het alternatief?

Wat heeft jou het voelen gebracht?

Ik moet altijd denken aan een wijze man, Krishnamurti. Zijn toespraken gaven altijd een paar mooie dingen aan. Wat mij het meeste aansprak was “wanneer het denken veel onrust kent dan is het handelen ook chaotisch. Wanneer het denken ontspannen is dan komt er een andere energie vrij. Dit principe heb ik altijd gebruikt in de yogalessen. Ik liep nooit rond om te corrigeren. De prestatie werd niet gestimuleerd. Er zijn veel stiltes in de yogales en in deze stiltes voelen we veel na.

Van denken naar voelen door het gevoel van één

Toen ik de eerste keer in India kwam toen kreeg ik al snel door dat het godsbesef daar heel anders is. Ik was nog opgevoed met God in den Hemelen en de zondige mens op aarde. Maar in het oosten leven ze meer vanuit het gevoel dat God is alles zit. Wanneer je deze bewustzijnsknop kunt omdraaien dan leef je toch heel anders. Je slaat niet zo maar een vlieg dood. Je ziet de natuur niet als een verdienmodel. Kijk eens in Nederland, dicht bij huis. Hoe zijn wij om gegaan met ons aardgas? Waar is al dat verdiende geld gebleven? Hoe hebben we de mensen behandeld in Groningen en de mensen van de toeslagen affaire? We maakten eerst deze mensen uit voor fraudeurs en riepen toen dat we ze gingen helpen. Wat heeft dat helpen opgeleverd?

Van denken naar voelen en de aandacht naar binnen toe

Yoga en voelen in Deventer, samen met de yogacursisten hebben we kunnen  ervaren hoe het is om een standaard yoga les te herhalen. Waarschijnlijk wist je de afgelopen keer niet alle asana’s uit je hoofd?  Misschien waren er toch een paar die je herkende en hoefde je toch minder naar mij te kijken en te luisteren? Het thema in veel yogalessen  is voelen. Na dertig jaar yogalessen te hebben gegeven is yoga voor mij nog steeds uit je hoofd en voelen. Ik wil je graag leren aan de hand van dezelfde oefeningen je van het denken naar je gevoelen te laten gaan. Je kunt je aandacht nog meer  naar binnen richten!  Wanneer je de aanwijzingen minder hoeft te volgen van de yogadocent en je ogen langer dicht kunt houden dan komt dat voelen vanzelf.

Voelen in de yogales

Maar een  yogales kan ook anders voelen, wanneer er iemand anders op je vaste plekje in de zaal ligt, er iemand wel of niet naast je ligt. Wanneer en waarom heb jij doen besluiten yoga in je leven toe te laten? Vaak met een bepaald gevoel, ontstaan na het krijgen van slapeloosheid, stress of een ernstige ziekte. Het kan zijn dat dat opeens het moment voor yoga was aangebroken!

Dertig jaar yoga in Deventer

Om bij het begin te beginnen: zoals jullie weten begin ik iedere les met het aansteken van de kaarsjes, voor mij een heel mooi ritueel dat sfeer en licht in de yogaruimte brengt. Maar niet alleen dat! Net als bij het zingen van een mantra, waarover ik vorige week heb verteld, kun je ook je aandacht richten op een kaarsvlam, waarbij je van denken naar voelen kunt gaan. In plaats van een mantra, kun je bij het kijken naar een kaarsvlam de stilte ervaren.

Van denken naar voelen en asana en stilte!

De stilte die gaat ontstaan, wanneer de yogadocent minder toe zal lichten voelt zo bijzonder. Dit is een prachtige manier  om van je denken naar het voelen toe te gaan. Zonder woorden is er geen moeten, minder prestatie en minder druk. Door stil te zijn zoekt de energie vanzelf zijn weg naar binnen in plaats van naar buiten. Je ervaart meer ruimte in je lichaam, je ademhaling wordt rustiger en misschien kun je ervaren dat je gevoeliger wordt.

Mindfulness en voelen
Dit boek is voor cursisten te koop voor maar 10 euro.

Wanneer je plotseling overmand wordt door emoties op de yogamat, omarm je gevoel dan. Schaam je niet voor de yogi’s om je heen of voor mij. Natuurlijk wordt bij het woord “emoties” meteen gedacht aan gevoelens van angst, boosheid of verdriet en ben je geneigd op de rem te gaan staan. Maar je leven kan zoveel rijker worden wanneer je deze emoties toelaat en er iets mee gaat doen! Dan kan er ruimte ontstaan voor blijdschap, vrede en zelfs een intens geluksgevoel. Door gevoeliger te worden, leer je te leven vanuit je hart, neemt je zelfvertrouwen toe en zullen je contacten met je medemensen hechter worden. Yoga is ook jezelf onderzoeken en iets te weten komen over jezelf.  Dan kom je op een andere manier in het leven te staan.

Van denken naar voelen en de conclusie

Wat zou er gebeuren wanneer we meer de mens centraal stellen en de regels wat minder urgent stellen? Volgens mij krijgen ambtenaren al deze cursus. Wanneer we genoeg is genoeg eens gingen toepassen. Zelf koop ik bijna niets meer nieuw. Alles is te koop op marktplaats of tweedehands. Ik kreeg eens bij een storm een boom over mijn auto en dat werd toen nog bij de boer aan de tafel met een kop koffie opgelost. De gemeente, de boer en ik genoten van een kop koffie en een wat lekkers erbij en het probleem was snel opgelost. Vorige week klaagde ik nog over de verwarming die vaak niet aan was in de zaal en kreeg een brief terug dat er geen kaarsjes meer gebrand mochten worden in de zaal. In de afgelopen 35 jaar is mij dit nog nooit overkomen. Een goed gesprek en tot elkaar komen is niet meer mogelijk.