Dagelijks leven yoga

Dagelijks leven yoga, buiten de yogamat

Yoga is meer dan yogahoudingen

Dagelijks leven yoga, is de yoga die je de hele dag kunt toepassen. Veel mensen doen yoga in een sportschool en horen weinig of niets van het achtvoudige pad van Patanjali. De yogi Patanjali beschreef al heel lang geleden hoe je in balans kunt blijven door de dag heen. Het zijn de yama’s en de nyama’s

Yama’s en dagelijks leven yoga

Waarheidslievendheid –   Satya

Niet stelen –   Asteya

Zelfbeheersing –   Brachmacharya

Onthechting –   Aparigraha

Niyama’s

Zuiverheid –   Saucha

Tevredenheid –   Santosha

Discipline –   Tapas

Zelfkennis- Svadhyana

Overgave –  Ishvara pranidhana

De yama’s en de niyamas lijken wel wat op de 10 geboden. Het is wijsheid die je in veel spirituele kringen tegen komt. Ze worden veel beschreven. Dus wil je ze bestuderen dan is dat gemakkelijk.

Dagelijks leven yoga en de adem

Yoga is verbonden met de ademhaling. We concentreren ons dus constant op de adem. Ook zie ik als yogadocent dat door stress steeds meer mensen geen buikademhaling hebben of zelfs de buik intrekken bij een inademing. Wanneer je ergens moet wachten zoals bij de tandarts of in een winkel kun je gewoon de buikademhaling doen. Niemand die het ziet. Je zal merken hoe holistisch de adem doorwerkt. Je schouders ontspannen, je slaapt beter en je kunt je beter concentreren.

De vele prikkels in het dagelijkse leven en yoga

Veel stress ontstaat door de vele prikkels die we zo dagelijks ontvangen. Veel prikkels werken meer door in de de stress dan we denken. De afgelopen jaren zie je steeds meer rapporten dat het geluid van de vliegtuigen bij Schiphol meer hartinfarcten geven en stress dan we vroeger dachten. Met yoga word je je meer bewust van het lichaam, de adem en de gevoelens. Je sluit je daarom al meer af van de omgeving. Probeer eens een weekje wat prikkels te verminderen door de tv wat meer uit te doen of je telefoon uit te zetten tijdens het eten. Je merkt het verschil al heel snel.

Relativeren met yoga in het dagelijks leven

Veel cursisten die last hadden van “beren op de weg”, of van negatieve gedachten merkten op dat ze door yoga meer konden relativeren. Omdat er telkens in de yogales wordt aangegeven “wees de toeschouwer” werkt dit dus ook door bij de yoga in het dagelijks leven.

Eenvoud en yoga in het dagelijks leven

Wij staan in Nederland momenteel nummer zeven op de lijst van de rijkste landen in de wereld. Maar zo langzamerhand zijn veel mensen de slaaf van hun materie. Een boot, auto, camper, eigen huis, enz. enz. hebben aandacht nodig en dat kost veel energie en tijd. In 1993 en 1994 was ik op wereldreis en ik verwonderde mij er over en nog steeds dat alles in die rugzak van 15 kg. zat. Mijn Goeroe in India vroeg mij eens “word je van geld gelukkig? antwoord ja “wanneer je het geld besteedt aan een beleving ipv aan materie”.

Aarden door de dag heen

Onze westerse wereld brengt ons heel gemakkelijk in het hoofd, het denken. Je kunt de hele dag je bewust zijn van het aarden en aardingsoefeningen doen. Loop overdag eens wat meer naar een winkel of naar de yogales. Loop wat meer trappen. Laat je benen of voeten eens wat vaker masseren. Je zal merken dat je uit het hoofd komt en meer in je lijf.

yoga in het dagelijks leven
gebruik meer je benen om uit het hoofd te komen