dag van de stilte

Dag van de stilte, een dag voor jezelf

Voor de stilte ga je bij jezelf naar binnen toe

Dag van de stilte, in onze maatschappij komen veel prikkels naar binnen. De telefoon, televisie, enz. zorgen voor veel innerlijke onrust. Er zijn zelfs al psychiatrische inrichtingen waar de stiltetherapie wordt toegepast. Tijdens mijn bijscholingen als yogadocent zag ik 20 jaar geleden al overal stilteruimtes. 

Stilte, wat is het?

Vandaag, wanneer ik dit blog schrijf, is het 4 mei en dan zijn we even stil om 20.00 uur. Zelfs dat stiltemoment komt dit jaar in het gedrang, met een actiegroep die deze 4meistilte wil doorbreken. In stilte gebeurt zoveel, het gaat voorbij het denken en praten. Stiltemomenten zijn er op vele manieren zoals de stilte tussen twee geluiden, maar ook de ruimte tussen twee gedachten. Ons denken houdt van uitdagingen en beweging, maar meditatie en even stil zijn brengt je in het hier en nu. Dat is ook de kracht van stil zijn, dat hier en nu. Dan worden de prikkels uit de maatschappij verwerkt en komen er gedachten op uit het niets die misschien wel heel veel kunnen betekenen.

Wat doe je in de stilteruimte

Bij de stilteyoga brengen we de blik naar binnen en in de ruimte is niet veel aan afleiding. In de ruimte hebben we aandacht voor het stille  lichaam. Zo zijn we ons bewust van het lichaam, de adem en onze gevoelens, dit zorgt ervoor dat je de energie weer gaat ervaren van de adem en lichaam zonder de ruit van prikkels. Door je bewust te zijn van de adem komt er ook rust over je heen, de innerlijke rust. De laatste 15 minuten in een yogales zijn er om stiltemomenten te voelen.  We zijn ons eerst bewust van het stille lichaam, dan van de rustige adem en op het laatst van de ruimte tussen de gedachten.

Hoe ziet een yoga stilte ruimte eruit?

Bij de inrichting van de stilteruimte houden we met veel aspecten rekening. Waar wordt de ruimte ingericht? Op een vliegveld ziet de ruimte er anders uit dan in de tweede kamer. Ook de kleur werkt mee om naar de stilte te gaan. In India kwam ik veel in stilteruimtes waar heel zacht de AUM mantra te horen was. Hier in westen wordt veel gebruik gemaakt van natuurgeluiden. Symbolen en rituelen worden ook toegepast. Zo is het uit doen van je schoenen al een mooi ritueel.  Ook zijn er steeds meer stiltecentra. Een stiltecentrum hebben wij in Deventer in het ziekenhuis.

stilte ruimte
stilteruimte in een oud klooster

 

Yoga stilte,  is thuiskomen bij jezelf

Door de vele prikkels die we zo de hele dag ontvangen, leven we zoals het “hoort” en verliezen we onze eigen identiteit. We worden geconditioneerd door de omgeving en opvoeding.  In stilte ervaar je weer je eigen innerlijke kracht en energie. Vanuit de stilte ga je weer leven vanuit je eigen energie en die is grenzeloos. Als yogi heb ik een creatief beroep en in de yogastilte kom ik vaak tot de mooiste ideeën. Ideeën voor een yogales of om weer te schrijven in dit blog. Soms heb ik het idee dat “ik” niet schrijf, maar dat er geschreven wordt.

Waar de yoga stilte bewust zijn?

Stilte ruimtes werken goed in spirituele ruimtes zoals kerken. Maar ook op plekken waar veel stress is, zoals vliegvelden en ziekenhuizen. De natuur is ook een mooie inspiratie voor de stilte. Stilte wandelingen zijn ook een weg naar binnen toe, de innerlijke stilte

Advies

Graag bied ik mijn kennis aan om samen de energie te voelen van stil zijn. De afgelopen jaren heb ik de stilte op veel plekken in de wereld bestudeerd. Deze kennis deel ik graag. Meditatie gebruik ik ook vaak voor de stilte. Als stiltecoach kan ik je ondersteunen.

Wanneer de dag van stil zijn?

In 2021 is de dag van stilte op 31 oktober. Kijk eens op de site stil zijn.