cum laude yoga

Cum laude yoga, we lachen erom

Cum laude yoga is een mooie yogavorm voor iedereen die stress ervaart door Cum laude afstuderen. De vertaling vanuit het latijn van cum laude is: cum = met, laus = lof, ‘met lof. Al een hele poos willen de universiteiten af van deze titel bij het afstuderen. Vooral bij studenten die als medicus verder willen gaan ervaren de stress van het cum laude afstuderen. Ze willen zich onderscheiden.

Cumlaudeyoga en het presteren

Bij de cum laude yoga zijn we ons bewust van dat presteren en de stress die dit geeft. Als yogadocent zie ik zo vaak dat mensen die cum laude zijn afgestudeerd de yogahoudingen nog beter willen doen dan mij. Het duurt soms maanden voordat ze in de gaten hebben dat ze constant in de uiterlijke wereld zitten. Ook dat het voelen, bewust worden, van lichaam, adem en gevoelens ondergesneeuwd zijn. De uitdaging voor mensen die veel bezig waren met prestatie is dan ook heel mooi om balans te brengen in de uiterlijke en de innerlijke wereld. Ook om balans te brengen tussen dat presteren en in het hier en nu te zijn.

Wetenschap en cum laude yoga

Bij de cum laude yoga laat ik de cursist altijd het mooie interview zien van de psychiater Jan Faudraine en Willem Oltmans. Hierbij wordt duidelijk dat het denken een schaduwkant heeft. Jan Faudraine maakt duidelijk in dit interview dat de wetenschap ook een blokkade kan zijn in de wereld.

De wervelingen van de geest bij de cum laude yoga

Wanneer het denken geprikkeld wort om maar cum laude af te studeren dan gebeurt er mentaal heel veel. Studenten durven niet meer de vragen bij hun stage. Want die vragen kunnen wel eens ingevuld worden als onzekerheid. Zo zie je dat de hele cum laude stress veel doet met de mentale gezondheid. Cum laude yoga is een mooi “tegen gif” voor de wereld van het denken en presteren.

Cum laude stress in de media

Gelukkig komen er steeds meer artikelen in de media over de mentale gezondheid van studenten die alles op alles zetten om cum laude af te studeren. De cum laude yoga is een mooie tegenhanger in de wereld van beter en mooier.