corona yoga

Corona yoga, niet uitbannen maar er mee leren leven

Bleef jij in balans met yoga het afgelopen jaar?

Yoga en corona heeft een grote invloed op het dagelijks leven bij veel mensen. Wanneer je op social media kijkt, dan was het geen pretje met minder werk, thuis werken en misschien wel ziekte en dood om je heen. Maar hoe zijn we om gegaan met deze uitdaging? Je kunt klagen op social media en je wantrouwen spuien over het vaccin, de testen en het beleid, maar is er ook een spirituele oplossing? We dachten dat we corona konden uitbannen in ons leven met groepsimmuniteit of met een vaccin, enz. Als yogadocent had ik hierover al grote twijfels.

Corona, wat is een spirituele oplossing?

Veel mensen proberen een probleem op te lossen door te handelen, een oplossing te zoeken of door zich te laten meeslepen door anderen. Maar is er ook een andere energie? Zou de energie van stilte, voelen, delen en luisteren wat veranderen? Als yogadocent zat ik het afgelopen jaar in de spirituele energie. Een stilte retraite op Texel in de eerste week van mei toen het heel stil was op dit eiland, veel avonden aan de IJssel gezeten in stilte. Ook veel mantra’s gezongen. Met de cursisten deden we yoga om de longen sterk te maken, yogaoefeningen om de immuniteit te verhogen tegen het corona virus en natuurlijk veel aardingsoefeningen.

Een zegen?

 

Nu we een half jaar verder zijn kan ik zeggen dat corona een zegen was. De verbinding die je voelt met de mensen om je heen tijdens zo’n crisis. Ook dat je opeens in een hele andere energie zit. Het afgelopen jaar was er veel meer tijd om mooie yoga video’s op youtube te zetten en naar de cursisten te sturen. We hadden een jaarkaart van Park de Hoge Veluwe en vele avonden de herten gespot in het park, normaal zijn er yogalessen in de avonden en kom ik niet toe aan dit soort activiteiten. Kortom yoga en corona waren geen slechte combinatie.

Tel uw zegeningen bij yoga en corona

Aan het einde van het jaar kun je eens terugkijken en je zegeningen tellen. deze waren voor mij.

De energie om in yoga meditatie  aan de IJssel te zitten vele avonden.

Dat we de tweede vlucht hadden naar Samos en de enige in het hotel.

In Nederland hebben we goede voorzieningen en dat er een bijstandsuitkering is.

De cursisten hebben mij goed gesteund en betaalden door tijdens de drie yogalockdowns.

Het was een uitdaging om coronaproof naar Texel te gaan, maar wat hebben we genoten van de stilte op Texel, we waren maar met een 150 mensen op het eiland.

Tijdens mijn retraite bij kasteel Slangenburg kondigde Rutte een nieuwe lockdown aan en het kasteel viel niet onder hotels en we konden blijven en genieten in het kasteel.

Wat kom je een bijzondere mensen tegen in een coronacrisis waar je samen mee kunt mediteren, mantra’s zingen en stil kunt zijn.

De India reis ging niet door en het alternatief Kevelaer ook niet, maar nu gaan we naar Urk met Kerst. Hier had ik normaal gesproken nooit voor gekozen. Zo kom je nog eens ergens.

Yoga en corona, de yogacadeautjes komen naar je toe

Wanneer je in de stroom van stilte, yoga, focus en meditatie zit dan ontstaan de wonderen. Zo kwam het geld opeens naar mij toe. Werd ik materieel een spiritueel van alle kanten geholpen. Er kwamen uitnodigingen vanuit de hele wereld om samen te zijn in liefde. Vroeger moest ik altijd lachen om de verhalen bij de EO. Maar in het afgelopen jaar heb ik ook de ervaringen mogen beleven van Jezus redt en wanneer de nood het hoogst is, is de redding nabij. Yoga is een weg naar binnen en daar heb ik veel aan gehad het afgelopen jaar. Een jaar in de yoga overgave. Yoga en corona, we hebben veel geleerd van deze crisis, karma.

Corona yoga is accepteren

Bij de yoga hebben we een balans van handelen en accepteren. Onze westerse maatschappij is een wereld van de dingen naar je hand zetten. Bij de yoga zitten we in andere energieën. Dit is leven met onzekerheid. We zagen de afgelopen maanden complotdenkers ontstaan, die konden niet leven met deze onzekerheden. Mijn moeder deed altijd het onze vader bij het eten en het u wil geschiede maakte toen al indruk op mij.