corona

Corona, een zegen of een vloek?

Wat was minder het afgelopen jaar?

Corona heeft een grote invloed op het dagelijks leven bij veel mensen. Wanneer je op social media kijkt, dan was het geen pretje met minder werk, thuis werken en misschien wel ziekte en dood om je heen. Maar hoe zijn we om gegaan met deze uitdaging? Je kunt klagen op social media en je wantrouwen spuien over het vaccin, de testen en het beleid, maar is er ook een spirituele oplossing?

Corona, wat is een spirituele oplossing?

Veel mensen proberen een probleem op te lossen door te handelen, een oplossing te zoeken of door zich te laten meeslepen door anderen. Maar is er ook een andere energie? Zou de energie van stilte, voelen, delen en luisteren wat veranderen? Als yogadocent zat ik het afgelopen jaren tijdens de corona in de spirituele energie. Een stilte retraite op Texel in de eerste week van mei toen het heel stil was op dit eiland, veel avonden aan de IJssel gezeten in stilte. Ook veel mantra’s gezongen. Met de cursisten deden we yoga om de longen sterk te maken, yogaoefeningen om de immuniteit te verhogen tegen het corona virus en natuurlijk veel aardingsoefeningen.

Een zegen?

 

Nu we een half jaar verder zijn kan ik zeggen dat corona een zegen was. De verbinding die je voelt met de mensen om je heen tijdens zo’n crisis. Ook dat je opeens in een hele andere energie zit. Het afgelopen jaar was er veel meer tijd om mooie yoga video’s op youtube te zetten en naar de cursisten te sturen. We hadden een jaarkaart van Park de Hoge Veluwe en vele avonden de herten gespot in het park, normaal zijn er yogalessen in de avonden en kom ik niet toe aan dit soort activiteiten.

Tel uw zegeningen

Aan het einde van het jaar kun je eens terugkijken en je zegeningen tellen. deze waren voor mij.

De energie om in stilte aan de IJssel te zitten vele avonden.

Dat we de tweede vlucht hadden naar Samos en de enige in het hotel.

In Nederland hebben we goede voorzieningen en dat er een bijstandsuitkering is.

De cursisten hebben mij goed gesteund en betaalden door tijdens de drie yogalockdowns.

Het was een uitdaging om coronaproof naar Texel te gaan, maar wat hebben we genoten van de stilte op Texel, we waren maar met een 150 mensen op het eiland.

Tijdens mijn retraite in de corona tijd bij kasteel Slangenburg kondigde Rutte een nieuwe lockdown aan en het kasteel viel niet onder hotels en we konden blijven en genieten in het kasteel.

Wat kom je een bijzondere mensen tegen in een coronacrisis waar je samen mee kunt mediteren, mantra’s zingen en stil kunt zijn.

De India reis ging niet door en het alternatief Kevelaer ook niet, maar nu gaan we naar Urk met Kerst. Hier had ik normaal gesproken nooit voor gekozen wanneer er geen corona was geweest. Zo kom je nog eens ergens.

De corona zegen in 2022

In 2022 kunnen we terug kijken op een mooie spirituele yoga tijd in 2020 en 2021. We hebben van de nood een deugd kunnen maken. We zijn drie keer naar Griekenland gevlogen voor mooie spirituele reizen. Ook hebben we ons getrakteerd op een corona overnachting in Thermen Bussloo, dit hadden we zonder corona nooit gedaan. Via actie bonnen zaten we 15 keer in mooie hotels voor heel weinig geld. Met een creatief yoga protocol is er geen corona uitbraak geweest bij de yoga. Ook had ik mooi contact met de cursisten online of in besloten ruimtes. Het yoga outbreak management team heeft goede tips gegeven voor veilige yoga. De kreet “we doen het samen” hebben de cursisten en ik goed opgepakt. Vorige week las ik in de krant dat duizenden bedrijven aan het omvallen zijn. Mijn onderneming komt gezond en sterk uit de crisis. Dankzij de yoga energie hebben we van deze crisis een mooie ervaring weten te maken.