chakra yoga

Chakra yoga Deventer, het vijfde chakra

Chakra yoga Deventer

Chakra yoga Deventer, misschien weet je helemaal niet wat een chakra is of heb je er wel eens van gehoord, maar vind je het vreemd en zweverig klinken? Laat mij je uitleggen wat yoga en chakra’s zijn…. Chakra is een woord uit het Sanskriet, betekent letterlijk “wiel” en staat voor knooppunten in je energiehuishouding. Volgens het hindoeïsme waren het de rishi’s, de zieners, die chakra’s konden waarnemen.

 

chakra yoga Deventer en liefde, vierde chakra

 

Chakra’s en energie bij chakrayoga

Wij westerlingen kunnen ze niet zien, maar je kunt ze wel voelen en waarnemen en yoga kan je daarbij helpen! Door yogalessen te gaan volgen, kun je je gaan richten op de chakra’s, ervaar je hoe ze bij jou werken en kun je meer over jezelf te weten komen. Kortom, je leert jezelf beter kennen! Chakra yoga streeft ernaar dat de energie in ons lichaam goed doorstroomt. Een chakra kan gesloten zijn, waardoor er te weinig energie stroomt. Dit kan bijvoorbeeld bij het eerste chakra leiden tot koude handen en voeten, angsten, ziektes of andere klachten. Maar energie kan zich ook ophopen, wanneer het chakra teveel geopend is en dat kan bij het eerste chakra leiden tot je overal druk om maken, hebberigheid, teveel vasthouden aan zekerheden en negatieve gevoelens.

Wat kan  chakra yoga Deventer voor jou doen?

Chakra yoga  Deventer kan je helpen je chakra’s in evenwicht te brengen. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om je te uiten, dan functioneert je keelchakra niet optimaal en zou je mantra’s op yoga kunnen gaan zingen. Word je regelmatig geplaagd door angsten, dan kun je oefeningen voor het eerste chakra doen die met je basis te maken hebben, zoals wandelen in het bos of in de tuin werken. En wanneer je jezelf altijd maar wegcijfert, ga dan aan de slag met je hartchakra. Doe bijvoorbeeld achteroverbuigingen die ruimte geven aan je hart en wees vooral lief voor jezelf!

Waar chakra’s voor staan bij de chakra yoga

Het eerste chakra, wortelchakra (muladhara) heeft als element aarde en alles te maken met je basisveiligheid, overlevingsdrang en de manier waarop je in het leven staat.

Het tweede chakra, sakraalchakra (svadisthana). Het element is water.  Het thema dat bij deze energie hoort, is het vermogen te genieten op lichamelijk gebied. Dit chakra speelt een rol wanneer je niet goed bij je gevoel kunt komen. Misschien mocht je als kind nooit huilen en altijd maar flink zijn?

Het derde chakra, zonnevlechtchakra (manipura). Het derde chakra staat voor vuur en wilskracht en alles wat je op aarde neerzet. Maar ook eigenwaarde, vertrouwen en keuzevrijheid zijn kernwoorden hierin.

Het vierde chakra, hartchakra (anahata) met als element lucht. Deze chakra yoga verbindt de onderste drie met de bovenste drie. Het hartchakra gaat niet alleen over liefde geven, maar ook over liefde kunnen ontvangen. Wanneer je vaak gekwetst bent, zul je je hart afsluiten, waardoor de energie hier niet goed doorstroomt.

Het vijfde chakra, keelchakra (vishudddha). Het vijfde chakra heeft als element geluidstrillingen, staat voor je kunnen en durven uitspreken en is nauw verbonden met het tweede chakra. Durf je je angst, verdriet en boosheid onder woorden te brengen?

VIJFDE CHAKRA YOGA, ZONDER PRATEN GEEN IK

Je vijfde chakra zit ter hoogte van je keel. Daarom wordt het ook wel het keelchakra of Vishuddhi genoemd.  Het zit in het kuiltje van je hals. Het element is ether, de kleur is lichtblauw, het staat voor reiniging en het heeft invloed op je keel, mond tanden, kaak en oren. Het vijfde chakra is van belang bij het uiten van je emoties. Je kunt je vijfde chakra in evenwicht brengen met activiteiten waarbij je de taal gebruikt, praten of schrijven. Daarnaast is het luisteren naar anderen ook van groot belang. Het van binnenin stil kunnen worden, het zwijgen. De eventuele afleiding en prikkels kunnen weerstaan. Als je vijfde chakra teveel of te weinig stroomt, dan kun je dit gaan merken aan een zere keel, stemproblemen, nekklachten, gebitsproblemen of doofheid. Je vijfde chakra is het chakra als het op uiten van emoties aankomt. Bij vijfde chakra yoga Deventer  zingen we ook soms mantra’s.

Ik zie je graag weer op de yogamat bij  chakrayoga Deventer

Kijk eens waar ik overal yogales geef.

waar yoga

Ook yoga in Twello

twelloyoga