Burgerlijke ongehoorzaamheid

Burgerlijke ongehoorzaamheid en yoga

Yoga

Yoga staat voor verbinding. Die verbinding is momenteel ver te zoeken in de wereld. De laatste tijd zijn er zelfs postbus 51 spots met “Ben je nu bezig een discussie te winnen of elkaar te verliezen?”. Door yoga word je gevoeliger en dan kun je moeite krijgen hoe de overheid en veel mensen om zijn gegaan met de natuur, de energie en de mensen onderling.  Hoe worden mensen  behandeld in tijden van crisis, zie de toeslagenellende. Ik had nog nooit gehoord van burgerlijke ongehoorzaamheid maar nu zit ik er met yoga en meditatie midden in. In tijden van crisis dan merk je dat de overheid en een spiritueel yogaleven wrijven. Ook spiritueel is er tweespalt, dit zie ik zelfs tussen religieuze groepen die de yoga aanpakken.

Burgerlijke ongehoorzaamheid en de natuur

Iedereen kan nu zien dat de natuur achteruit holt. Twintig jaar geleden had ik een schuursponsje in de auto om alle dode insecten van de autoruit te halen na een lange autorit. Nu na 300 km rijden een paar insecten op de voorruit.  Zo zie je ook dat de biodiversiteit achteruit holt. Wanneer je dit ziet en je merkt dat we een overheid hebben die nog steeds gaat voor “economie gaat voor de natuur, dan doe je toch aan burgerlijke ongehoorzaamheid. Daarom had ik al illegaal een zonnepaneel aan mijn huis in 2001. Ook de warmtepomp hangt er niet helemaal volgens de regels van de instanties. Je kunt het toch niet aanzien dat we een overheid hebben die wetten maakt die ten koste gaan van de natuur.

Burgerlijke ongehoorzaamheid en de mensen onderling

Nu na de coronacrisis zien we wat er gebeurd met de mentale gezondheid van kinderen en ook bij volwassenen. In mijn yogapraktijk heb ik nog nooit zoveel mensen gehad die in geestelijke nood zijn. Ook voor de ongevaccineerden stond mijn yogastudio open. Besturen stonden in mijn nek te hijgen of de QR code wel werd gecontroleerd. Ook hier de yoga burgerlijke ongehoorzaamheid. Je kotst mensen toch niet uit die goede redenen hebben om zich niet te laten vaccineren?

Burgerlijke ongehoorzaamheid en je eigen regels en protocollen

Toen we tijdens de lockdowns thuis moesten blijven hebben wij onze eigen protocollen gemaakt om veilig te kunnen genieten en te kunnen reizen. Je laat je door angst toch niet opsluiten?

Burgerlijkeongehoorzaamheid en conclusies

Je kunt met veel creativiteit de burgerlijkeongehoorzaamheid toepassen. Het is een moeilijk proces. Breng je de ander niet in gevaar en jezelf. Ook is het niet in het eigen belang maar wel in het belang van de hele wereld. Je yoga geweten is een mooie graadmeter. Mijn geweten was niet goed geweest wanner ik de burgerlijke ongehoorzaamheid niet had toegepast.

Meditatie

Tijdens het mediteren kun je inzichten ontvangen die ook de burgerlijke ongehoorzaamheid prikkelen. Kijk altijd kritisch hoe je met burgerlijke ongehoorzaamheid omgaat. Je geweten is een goed kompas.