Ook buikademhaling en ontspanning bij de yoga in Twello, Terwolde en Epse
Buikademhaling en ontspanning is een thema wat regelmatig voorkomt bij de yoga in Deventer en omgeving. Lees hieronder waarom de buikademhaling en yoga zo verweven zijn!
Last van stress en spanning? Leer de yoga buikademhaling en ontspanning
Spanning en de ademhaling
Ademhaling en zuurstof
Je diepe ademhaling is er om zuurstof in de longen op te nemen en die daarna over de cellen van het lichaam te verspreiden. Je longen zorgen er ook voor dat het kooldioxide en de toxines die het lichaam opstapelt, weer verwijderd worden. De ademhaling gebeurt op twee manieren: door de borstademhaling, de flankademhaling en door de buikademhaling. De borstademhaling zorgt ervoor dat de zuurstof snel over de cellen wordt verdeeld, zodat je een stimulerend gevoel krijgt. Bij de ademhaling door de buik kan je dieper ademhalen, waardoor je kan ontspannen. De flankademhaling gebruik je bij krachtige acties zoals hardlopen en houthakken. De buikademhaling en ontspanning zorgen voor een goede uitwisseling van zuurstof en kooldioxide.
Invloed van stress op ademhaling en ontspanning
De borstademhaling gebruik je spontaan wanneer je een fysieke inspanning levert, maar ook als je angstig of opgejaagd bent, zoals in toestanden van stress. In dit geval trekken de spieren rond de ribben zich samen en ga je snel en kort ademen. Als je alleen door de borst blijft ademen, dan creëer je een permanente spanningstoestand. Je gaat je spieren opspannen, je krijgt een beklemmend gevoel, je kan duizelig worden. Andere mogelijke gevolgen zijn hartkloppingen en eventueel hyperventilatie.
Buikademhaling tegen stress
De buikademhaling kan een belangrijke rol spelen om die stresstoestand tegen te gaan. Bij de buikademhaling is de spier van het middenrif van groot belang. Het middenrif bevindt zich tussen de borstkas en de buik en zorgt ervoor dat we dieper ademhalen. Daardoor kan meer zuurstof opgenomen worden bij het inademen en kunnen ook meer afvalstoffen verwijderd worden bij het uitademen. Het gevolg hiervan is dat je je meer kunt ontspannen en beter met eventuele stress om kunt gaan.
Voordelen van een goede buikademhaling en ontspanning
Het belang van een diepe buikademhaling om tot rust te komen is niet te onderschatten. Het is een makkelijke en handige manier om snel op een stresssituatie te reageren en die je altijd en overal kunt toepassen. Als je eenmaal overweg kunt met deze methode van diepe ademhaling, dan kan je dagelijks welbevinden positief beïnvloed worden. Je onzekerheid en angsten verminderen, je wordt evenwichtiger en sterker en je zelfvertrouwen neemt toe. Hierdoor zal je beter worden in het omgaan met stress en zal je fysieke en mentale weerstand verhogen.
Stress behandelen met buikademhaling en ontspanning: tips
Ontspannen houding
Ga liggen en probeer je lichaam zo goed mogelijk te ontspannen. Leg je handen op je buik en adem diep in. Adem weer uit en maak je longen leeg. Probeer bij dit alles ook je hoofd leeg te maken en te ontspannen.
Laat je buik je handen optillen
Adem opnieuw diep in en probeer tegelijkertijd je buik omhoog te duwen, zodat je je handen traag voelt opgetild worden. Eventueel kan je door de neus ademen, dan wordt de lucht verwarmd en vochtig gemaakt. Hierdoor wordt de lucht ook gefilterd.

Adem langzaam weer uit met de buikademhalingsoefening
Laat intussen je longen en je buik opzwellen en houd dit moment even vast. Adem na enkele seconden weer uit, maar doe dit langzaam. Probeer hierbij eerst je buik en daarna je longen te laten “leeglopen”. Nu kun je je handen weer omlaag zien gaan. Als je deze methode aanleert, is het handig om het in lighouding te doen. Wanneer je er eenmaal aan gewend bent, kun je dit ook in rechtstaande of zittende houding doen. Het voordeel daarvan is dat je in elke mogelijke situatie, of je nu kunt gaan liggen of niet, je kan wapenen tegen een stresstoestand met buikademhaling en ontspanning.
Een Oefening voor de buikademhaling
Als je de voordelen van de yoga buikademhaling wilt ervaren, trek dan gemakkelijke kleding aan en ga op je rug op de grond liggen. Leg je handen op het bovendeel van de buik, net onder de longen, daar waar je middenrif zich bevindt. Adem langzaam en diep in en uit. Je buikwand moet uitzetten tijdens een inademing en naar beneden gaan bij een uitademing. Probeer deze beweging niet alleen te doen maar ook te voelen. Het helpt om de uitademing de buik in te trekken en de buik bij een inademing naar voren uit te laten zetten.
Buikademhaling en ontspanning oefenen
Ga liggen op je rug op de grond met je benen iets uit elkaar en je handen met de handpalmen open naar boven op de grond (of in bed) in een hoek van 30 graden ten opzichte van je lichaam. Leg een paar dikke (telefoon)boeken op je buik terwijl je probeert tijdens een inademing de boeken omhoog te laten komen en bij een uitademing te laten zakken. Buikademhaling en ontspanning wordt ook gegeven in de privé yogalessen.
Volledige yoga ademhaling en ontspanning ervaren
Nog een stap verder ten opzichte van je buikademhaling is de ‘zogenaamde yoga-ademhaling’. Ga rechtop zitten met één hand op je (boven)buik en één hand op je ribbenkast. Adem langzaam in, voel je buik naar voren komen, je buik vult zich eerst met lucht, dan zet je ribbenkast zich uit en vult het bovenste gedeelte van je longen zich. Adem op dezelfde manier uit, laat eerst je buik zakken en daarna pas je ribbenkast. Dit is de beste en meest gezonde manier van ademen voor je. Er staat je niets in de weg om in het dagelijkse leven op deze manier te blijven ademen. Je zult merken dat je er veel energie van krijgt en je je sterker en fitter gaat voelen. Kijk eens waar jij de buikademhaling en ontspanning kan leren in Deventer en omgeving ( Epse, Twello en Terwolde). Je ontvangt een gratis proefles.
De buikademhaling kun je overal voelen