Bob Land

Bob Land en yoga

Bob Land en yogadocent Berry Steenbruggen

Bob Land kwam ik twintig jaar geleden op Bali. Hij woonde alleen in een klein huisje aan de zee. Een paar Indonesische vrienden hielpen hem toen hij ouder werd. Ik weet zelfs niet meer hoe ik Bob heb ontmoet. Het moet vast gebeurd zijn met een project wat ik had op Bali. Mijn yogacursisten en ik steunden kinderen op Bali om naar school te gaan. Bob Land had ook verschillende projecten op Bali. Ook veel Nederlanders bezochten Bob.

We bleven in contact

Bij elke spirituele reis naar Bali zocht ik Bob Land op in zijn huisje aan de zee. Hij mediteerde altijd door over de zee te kijken, het geluid van de zee was al een meditatie. Samen zaten we zo vaak bij elkaar. Hij vertelde graag over zijn baan als brugwachter en over zijn yogalessen. maar er kwam na vele jaren samen zijn een opmerkelijk verhaal. Bob was genezen door Saswitha in het Jappenkamp.

Bob land en yogaberry

Saswitha en Bob Land

De grote yogi Saswitha, Jan Rijks, woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indonesië. Zo kwam hij in het Jappenkamp terecht. Saswitha had lang haar en de Jappen zeiden meteen “die haren moeten eraf”. Maar Saswitha weigerde. Toen was het de keuze of zijn haren eraf en anders zijn kop eraf. Saswitha koos voor zijn kop eraf. Toen kregen de Jappen respect. Hij mocht achter op het terrein in een apart huisje Nederlanders “redden” die binnenkwamen met tyfus, malaria of andere ziektes. Bob Land vertelde mij dat hij binnenkwam met tyfus in het Jappenkamp. De Nederlanders in het kamp zeiden meteen “ga naar Saswitha”. Toen  Bob in het huisje van Saswitha kwam moest hij met de rug naar Saswitha voor een muur in het huisje staan. Bob vertelde mij dat hij de energie door zijn lichaam voelde stromen en dat hij genas van de tyfus.

Wijsheden Bob Land

Bob Land

Toen ik weer eens op Bali kwam liet Bob mij een schrift zien waarin hij zijn “yogavisie” had opgeschreven. Twee cursisten, Marijke en Roos hebben zijn aantekeningen uitgewerkt en dit is in een eenvoudig boekje gekomen. De meeste boekjes zijn gegeven aan de cursisten maar er zijn nog enkele te koop. Bob Land komt nog regelmatig voor in mijn herinneringen aan Bali en spirituele reizen.