bloeddruk verlagen

Bloeddruk verlagen met yoga is natuurlijk

Reguliere circuit en bloeddruk verlagen

Bloeddruk verlagen door wat de dokter adviseert kennen we wel. Er zijn tabletten om vocht af te drijven (plastabletten), tabletten om de bloedvaten te vergroten en zelfs tabletten om de hartslag te verlagen. Ook adviseert de dokter om naar een diëtiste te gaan. De andere reguliere adviezen als minder alcohol drinken en bewegen kennen we ook wel. Ook zijn er veel adviezen vanuit het halve reguliere circuit zoals een dieet en bepaalde oefeningen in de sportschool.  Maar wat kun je doen met yoga en meditatie? Kun je ook wat doen met je geest?

Bloeddruk verlagen en yoga

Gewoon doorgaan met de adviezen van de dokter en op de bloeddruk controles komen. Maar experimenteer ook eens met yoga. Het voordeel is dat yoga geen bijwerkingen heeft. Yoga kent veel “gereedschappen” om de bloeddruk te verlagen.  In de afgelopen 35 jaar dat ik als yogadocent mensen met hoge bloeddruk behandel zijn er goede resultaten. Zo maken we gebruik van de yogaoefeningen, de buikademhaling, visualisaties, yin yoga en meditatie. Wat nog een groot taboe is in Nederland, de bloeddruk verlagen met de yoga therapie.

bloeddruk verlagen
Pak je bloeddruk aan met ontspanning

Bloeddruk verlagen met yogaoefeningen

Yogaoefeningen worden statisch en bewegend uitgevoerd. Bij de bloeddruk verlagen met yoga maken we veel gebruik van de statische yoga oefeningen. Patanjali, die al eeuwen geleden zei “yoga legt de wervelingen van de geest stil”. Een stil lichaam geeft een stille geest. Ook strek je met de yogaoefeningen de meridianen. De meridianen therapie wordt ook toegepast door de acupressuur. Bij yoga concentreren we ons op het lichaam en dat geeft ontspanning. Je kunt niet voelen en denken tegelijk. Vanuit het denken gaat de bloeddruk vaak omhoog.

Buikademhaling en de bloeddruk verlagen

Veel mensen die beginnen met yoga zijn vaak verbaasd dat de ademhaling die zij al jaren doen net andersom is als de yoga ademhaling. De yoga buikademhaling geeft ontspanning en verlaagt de bloeddruk. Ook geeft de buikademhaling geeft veel massage in het lichaam. Het hart wordt zachtjes gemasseerd. Ook de buikorganen worden gemasseerd. Deze massages door de buikademhaling werken positief door in de yoga bloeddruk verlaging.

Yoga aandacht

De afgelopen jaren kom ik er steeds meer achter dat de aandacht genezend werkt. Je concentreren op het lichaam, geest, gevoelen en het denken geeft aandacht en aandacht is liefde. Liefde is genezend. Aandacht kent geen oordeel dat is ook heel gezond. Met aandacht zit je niet in het hoofd.

Yinyoga en bloeddruk

Met yinyoga ben je minimaal 3 minuten in een bepaalde houding. Je bent stil in die houding met volledige aandacht. Het mooie van yin yoga is dat je de meridianen strekt. Je kunt de oefeningen opzoeken die werken op de longen, het hart enz. Ook strekt het heel krachtig in de bindweefsels.

Meditatie

Met meditatie kom je uit het denken. Denken en dan heb ik het over veel denken verhoogd de bloeddruk. De kans dat jij je druk maakt door het denken is groot. Meditatie brengt je dicht bij jezelf en je bent in je eigen energie. Dit is goed voor de bloeddruk.

yoga en je bloedruk

Yoga therapie

Het is nog een taboe in Nederland. Maar bloeddruk gaat ook omhoog door je kwaad maken of je zorgen maken. Kijk eens met yoga of je kunt ontdekken waardoor jouw bloeddruk omhoog gaat. Ik zeg het momenteel wel eens “ik heb het er liever niet over, want mijn bloeddruk gaat omhoog”.  De yoga chakra psychologie is zo mooi om je bloeddruk te verlagen.

Prive yogales

Veel mensen maken momenteel gebruik van yoga privelessen om de bloeddruk te verlagen. Voorkomen is beter dan genezen. Maak eens gebruik van een gratis intake om te zien wat yoga voor jou kan beteken bij je bloeddruk therapie.