blij met yoga

Blij met yoga zo eenvoudig is het

Ben jij wie je bent?

Blij met yoga, in de afgelopen 40 jaar zag ik veel mensen voorbij komen die werk deden wat veel verdiende. De opleiding deden die hun ouders mooi vonden. De druk in de omgeving was zo groot dat ze niet zichzelf waren. Met yoga ontdek je steeds meer waar je gelukkig van wordt. Door de ontspanning kom je uit het hoofd en dichter bij je hart. Je hart weet wat goed is voor jou. Helaas draait onze wereld veel om het hoofd, de ratio en wat efficiënt is.  Blij met yoga is een weg naar het hart.

GELUKKIG ZIJN

Blij met yoga, hoe word je dat? Na 40 jaar yoga en duizenden mensen begeleid te hebben met yoga, meditatie en lichaamswerk wordt mij steeds duidelijker wat het geheim van yoga is. In veel sportscholen is yoga gymnastiek met een “yogasausje”.  Achter de yoga zit een hele filosofie. Daarom reis ik al 30 jaar naar India om de Indiase yogawijsheid naar Deventer te brengen. De laatste tijd zie ik steeds meer jongeren “omvallen” in onze maatschappij. Hoe komt dit?

Blij met yoga en ontprikkelen

De afgelopen jaren zag ik steeds meer mensen die overprikkeld waren. Sommigen kwamen net uit de psychiatrische antiprikkel- therapie. Wat wij in een maand aan prikkels ontvangen kreeg iemand in de middeleeuwen een heel leven over zich heen. Het is heel eenvoudig om minder prikkels te ontvangen. Doe de televisie de deur uit, kijk op bepaalde tijden op je telefoon. Zoek regelmatig de stilte op in de natuur.

Uiterlijk en innerlijk geluk

Bij de privé yogalessen die ik verzorg zie ik steeds meer mensen die het geluk zochten in de materie. Ze hebben een huis van meer dan een half miljoen euro, dragen merkkleding, sieraden van bekende merken en delen op Instagram foto’s van hun reizen naar Bali en andere tropische oorden. Op deze foto’s zie je ze vaak met een cocktail of een ander tropisch drankje. Ze zochten hun geluk niet in de innerlijke wereld. Tijdens de privélessen maken we contact met de shit in hun leven, waar ze voor weg liepen. Wanneer dit is opgeruimd, dan is er ruimte om gelukkig te zijn.

Gelukkig met yoga en het voelen

Wanneer mensen het geluk uit de omgeving proberen te halen komen ze vaak ook in het denken terecht. Steeds meer mensen zitten zo in het hoofd dat het voelen bijna is uitgeschakeld. Ze voelen alleen nog door zichzelf te verwonden. Het gedrag vanuit het denken is vaak zoals de omgeving je wilt zien. Ieder mens is uniek en hoe kom jij bij jouw kern? Door te voelen met yoga kom je ook steeds beter bij je gevoel uit wat goed is voor jouw welzijn. Je wordt minder geprogrammeerd door je opvoeding, de maatschappij en je werkomgeving.

Blij met yoga en een spiritueel leven

Ik gaf veel yogales in kerken, maar de ene kerk na de andere kerk sloot de deuren. Hopelijk komt er voor dit religieuze leven een spiritueel leven terug in de toekomst. Wanneer het materiele leven en het spirituele leven in evenwicht zijn dan komt er een energie vrij die je gelukkiger maakt. Dat woord spiritualiteit klinkt misschien wat zweverig. Maar laat je eens verwonderen in de natuur. Dat kan al een spirituele beleving zijn. Zoek mensen op waarmee je je spirituele leven kunt delen.

spiritueel leven en geluk

Gelukkig met yoga en de chakra’s

We hebben zeven energiecentra’s in het lichaam en deze zijn verbonden met je mentale gezondheid. Wanneer je deze chakra’s bewust wordt kom je meer in balans en dat maakt je gelukkiger.

Mediteren

Veel wat in dit blog staat is verbonden met mediteren. Mediteren is verbonden met de chakra’s, minder prikkels, naar de innerlijke wereld gaan en inzicht krijgen in je spirituele leven. Volg eens een meditatie cursus of kies voor spirituele yoga.

samen mediteren

Blij met yoga  en het muladhara chakra in evenwicht

Wanneer je goed voor je lijf zorgt en ontdekt wat je lichaam nodig heeft, dan werkt dat door in de mentale gezondheid. Bij yoga gaan we ervan uit dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Het muladhara chakra is het energiecentrum dat er voor zorgt dat je stress los kunt laten. Weet jij hoe dat bij jou werkt? Yoga aardingsoefeningen zijn een mogelijkheid, maar ook masages, zwemmen, ontspannen, regelmatig  wandelen of iets doen waarbij je goed zweet. Wanneer je lekker in je muladhara chakra energie zit voel je vanzelf aan wat je echt nodig hebt.

Blij met yoga en het svadhisthana chakra in balans

Het tweede chakra is verbonden met je gevoelens. Je gevoelens niet onderdrukken maar ze onder ogen zien zonder oordeel maakt gelukkig. Deel je gevoelens met mensen om je heen die je kunt vertrouwen. Creëer een “inner circle” om je heen van mensen die jou begrijpen en waar je veel mee kunt delen. Bij de yoga kun je na elke yogaoefening even de oefening navoelen. Wanneer je een yoga asana aan de linkerkant van je lichaam uitvoert, dan voelt deze kant na de yogahouding vaak anders dan de kant van het lichaam wat je nog niet hebt gedaan. Wanneer je gevoelsmatig niet lekker in je vel zit, hou dan eens een dagboek bij. Niet wat je gedaan hebt, maar hoe je je erbij voelde.

Blij met yoga en het manipura chakra goed werkend

Dit derde chakra is verbonden met je energiehuishouding. Schrijf aan het einde van de dag eens op wat je energie gaf en wat je energie kostte. Wat je voelde in het svadhistana, het tweede chakra,  heb je dat omgezet in actie? Je voelde al in het tweede chakra dat het goed voelde om elke week bijvoorbeeld te zwemmen en dan is er wel wilskracht nodig om dit ook uit te voeren.

Het vierde chakra of het anahata chakra in evenwicht

Dit liefdescentrum is verbonden met echte liefde. Toen ik mij bewust werd van dit liefdeschakra ging ik meteen op reis naar mijn knuffelgoeroe in India, Amma. Vrijwilligerswerk is ook heel goed voor dit chakra. Wanneer je dit chakra gelukkig maakt, dan voel en heb je verbinding met de dingen en mensen om je heen. Je praat niet meer over geven en nemen, maar van geven en ontvangen. Lees eens wat meer gedichten over de liefde.  Blij met yoga is ook de weg van empatie.

Blij met yoga het vijfde of het vishuddha chakra in balans

Het vijfde chakra maakt jou gelukkig wanneer je je uit in creativiteit. Is er iets waar je je gevoelens in kunt stoppen, zoals dansen, schilderen, toneel ,enz.?  Ook staat dit vishuddha chakra voor reiniging. Deze energie kan bevorderen door fruit te eten, maar ook symbolisch daar negatieve energie uit het verleden op te ruimen. Bij de mantrayoga maak je het vishudhana chakra blij door mantra’s te gebruiken in je leven.

Het zesde chakra of het ajna chakra blij

Het zesde chakra is verbonden met het denken, of ook wel het zijn zonder gedachten. Volg eens een meditatiecursus of meditatieve yoga. Wanneer je deze hoge energie bewust wordt, dan komen de dingen vanzelf op je pad. Voor dit ajna chakra hoef jij niet meer zoveel te doen. Je laat je leiden door het even. Lees eens wat over de pijnappelklier. Iedereen haalt hier datgene uit, waar die aan toe is. We worden wat vager bij die hogere chakra’s. Deze energie is niet meer in woorden uit te drukken.

Het sahasrara chakra en blij met yoga

spirituele yoga en gelukkig zijn

Wanneer je bewust wordt van deze bijzondere energie dan ben je zonder woorden. Mensen met zo’n aureooltje om hun hoofd herken je aan deze lichtenergie, een Jezus en een Boeddha waren één met deze kosmische energie. Het is beter om deze energie niet te benoemen. Het enige wat ik kan zeggen hierover, doe GEK en wat is wijsheid?