Bewustwording en yoga

Bewustwording en yoga

De oude “energie”

Bewustwording en yoga, wij dachten lang dat we gelukkig zouden worden door een mooi huis, de wetenschap, de politiek enz. De uiterlijke wereld maakte ons wel gelukkig, dachten we. Maar we zien nu dat veel oude systemen op instorten staan. Zelfs moedertje aarde geeft ons waarschuwingen dat het niet meer zo verder kan. De mensen die mediteerden en aan yoga doen zagen al jarenlang dat het niet goed ging. Wanneer je gevoelig gemaakt wordt door bewustwording en yoga dan doet het pijn hoe we in tweespalt en polarisatie terecht zijn gekomen.

Bewustwording, yoga en het lichaam

De eerste stap in het bewustwordingsproces is misschien wel om naar het lichaam te gaan. Het lichaam geeft zoveel signalen welke je bewustmaken van wat goed is voor jou en de wereld. Vroeger zag je de spanningen in het lichaam als vervelend en ze moesten opgeruimd worden door de fysiotherapeut, de dokter of door yoga. Nu, misschien wel door yoga, kun je zien dat de blokkades en pijntjes je iets te vertellen hebben. Wanneer je ziet hoe dieren lijden door onze consumptiemaatschappij dan draait je maag zich toch om?

Bewustwording en yoga met meditatie

Yoga is veel meer dan leniger worden. De mantra’s, mudra’s en meditaties maken je bewust van het loslaten uit oude patronen en geven je inzichten in nieuwe mogelijkheden. Ook de mooie thema’s bij bewustwording en yoga werken in op je hele functioneren.

De spirituele yoga

Vooral de spirituele yoga maakt je bewuster. Lees eens de Ramayana of de mooie spirituele yogaboeken. De spirituele yogadocent vertelt voor de yogales vaak ook wel iets dat je bewuster maakt.