Bewust leven

Bewust leven, yoga de motor voor in het hier en nu

Bewust leven, is dat iets van doen of laten gebeuren?

bewust leven door yoga

Bewustleven,  is dat door te doen?

Bewust leven, die kreet van bewuster leven hoor je momenteel overal om je heen.  We moeten bewuster omgaan met de natuur, met ons aardgas, met eten en drinken, enz. Maar  bewuster leven ontstaat dat door wilskracht of door bewustzijn? De laatste 15 jaar probeert de politiek ons met regels en boetes bewuster om te laten gaan met vuilnis. Maar hier in Deventer is het nog steeds een probleem aan de IJssel wanneer het een mooie dag is geweest. Veel vrijwilligers moeten de boel opruimen omdat het een verschrikkelijke rotzooi is in het park en het IJsselstrand. Zou er ook een andere manier mogelijk zijn om bewuster te leven? Niet vanuit regels, boetes en dwang?

Bewust leven met en door yoga

Bij mijn eerste yogales werd ik mij bewust van mijn lichaam, ik voelde de spanning en werd mij daar bewust van. Wat mijn eerste goeroe vertelde heeft altijd indruk gemaakt “wanneer jij bewust bent dat je met een vuist rond loopt dan ontspan je toch die vuist”? Er zit toch geen denken tussen. Je denkt niet van “ik zie een gespannen vuist en hoe ontspan ik die vuist”. Doordat ik mij bewuster werd van de spanning en de ontspanning in het lichaam werd ik mij ook bewuster van mijn ademhaling.  Dit “yogaballetje” rolde natuurlijk verder en daar zal ik jullie meer over vertellen.

Bewust leven door je angsten onder ogen te zien.

Angst was in mijn leven een “trigger”. Die angst kwam soms zo maar uit het niets op. Toen ik meer las bij de yoga over het muladhara chakra, werd ik mij bewuster van die angst en durfde die angsten onder ogen te zien. Angst kan zoveel veranderen in je leven. Wanneer je bewuster wordt van je angsten kom je dichter bij jezelf te staan en ga je meer leven vanuit je kern.

Voorbeeld

Een mooi voorbeeld is: een 15 jaar geleden ging mijn relatie uit en we hadden een reis geboekt naar een gevaarlijk deel van India. Zij wilde niet meer mee naar in India en ik stond voor de keuze om alleen dit gevaarlijke deel van India te bezoeken of de reis te annuleren.  Het is 1 van mijn mooiste yogareizen geworden. Ook heeft deze reis veel veranderd in mijn leven. Het was namelijk een reis door het gebied waar de Boeddha geleefd heeft.

Bewust leven met yoga en daardoor de juiste mensen tegen komen

Toen ik eenmaal gekozen had voor het yogapad, kwam ik precies die mensen tegen die mij bewuster maakten van spiritualiteit en hoe om te gaan met de natuur enz. Het is geen toeval dat je op je bewustzijnspad mensen tegen komt die je kunnen helpen bij dingen waar je voor gaat. Ik ben heel dankbaar dat een vriendin, die fotografe is zulke mooie foto’s maakt voor mijn site, dat een cursist deze mooie site heeft gemaakt en telkens weer met mooie ideeën aan komt, dat een hele goede vriendin mijn teksten controleert en mij helpt met de blogs. Al dertig jaar heb ik een leermeester/goeroe die mij spiritueel bijstaat. Dit kan geen toeval zijn. Wanneer het bewustzijnsballetje gaat rollen dan kom je fijne mensen tegen die jou bijstaan.

bewust leven door yoga

Bewust leven en reflectie

Door het bewuster leven met yoga en misschien wel zonder, kom je situaties tegen en mensen die je reflecteren. Mijn yoga goeroes Krishnamurti, Osho, Ratu Bagus op Bali en Amma zorgden altijd voor een reflectie, hoe ik  de dingen om mij heen als een deel van mijzelf zag. Maar ook levenssituaties als ziekte, dood en relaties zijn een mooie reflectie. Wanneer ik kijk naar mijn eerste vriendinnetje van bijna veertig jaar geleden en mijn laatste vriendin, dan zegt dat veel van mijzelf.

Bewuster leven en reizen

Ik heb het geluk gehad, of is dat geen geluk, dat ik voor de yoga veel heb mogen en kunnen reizen. Het liefst ging ik naar landen waar de cultuurshock het grootst was. In de 25 keer dat ik voor de yoga naar India mocht gaan werd ik mij bewust van heel andere gewoonten, eten,  enz. Dat is ook het mooie van reizen,  dat alles wat hier zo gewoon is daar heel anders beleefd wordt. Zo heb ik veel mee genomen uit India.

Van materie naar een beleving

Geen materie maar dingen die ik heb kunnen integreren in mijn leven. In Zuid India kwam ik in aanraking met de “goden” en zag dat deze goden aspecten zijn van jezelf. Nu staat mijn huis vol met Shiva’s, Ganesha’s, een Quan Yin en ook Boeddhabeelden. Ik zie deze beelden allemaal als een weerspiegeling van mijzelf en aspecten in mijzelf. Ook ben ik door die Indiareizen buitenlandse studenten bij Saxion in Deventer gaan begeleiden. Kortom, het reizen verlegde de grenzen in mijzelf.

 

Bewust leven, yoga en eten

Door bewuster leven met en door yoga merkte ik ook dat mijn eten anders werd. Vroeger had ik geleerd van mijn ouders om te bidden voor het eten maar dat deed ik al lang niet meer. Nu heb ik weer aandacht voor het eten op mijn bord en hou de handen er even boven in stilte. Ook voelde mijn lichaam aan wat goed is voor mijn lijf. Uit India nam ik al 20 jaar geleden kurkuma mee en gebruikte dat veel. Nu hoor je overal dat kurkuma zo gezond is.

Je bent wat je eet

Deze “kennis” over kurkuma kwam niet uit de boekjes of van internet, maar mijn lijf voelde dat het goed is. Zo gebeurde er veel m.b.t.  het eten en voedsel. Het eten van rood vlees is minimaal geworden, vaak eten we vegetarisch. Ook veel meer groente en fruit. Vroeger geloofde ik niet zo in voedingssupplementen maar nu voel ik aan in  het lijf dat magnesium goed is voor iemand van boven de zestig en dat drie a vier uur intensief gebruikt wordt door yoga.

Bewustleven, een yogacadeautje

Misschien is het wel zo dat door “toeval” yoga op je pad komt en dan komt dat bewuster leven vanzelf.  Kijk naar vijf jaar yoga eens hoe je relaties eruit zien, hoe je eet, hoe je met de natuur omgaat. Dit zijn nog maar een paar dingen, je zult merken dat je hele leven er anders uit ziet dan vijf jaar daarvoor. Wees dankbaar en geniet van een bewust yogaleven.