Betaalbare yoga door yogaberry

Betaalbare yoga, kan dat wel in een crisis?

Betaalbare yoga en kwaliteitsyoga

Betaalbare yoga, heeft dat niet een keerzijde? Bij goedkope yoga denk je toch vaak aan sportschoolyoga, grote groepen, smerige zalen en een yogadocent die een paar jaar leservaring heeft. Maar yogadocent Berry Steenbruggen heeft door zijn yoga leefwijze het mogelijk gemaakt om kwaliteit en prijs in balans te brengen.

Betaalbareyoga en geen dure yogastudio

Er is wel yoga in mooie spirituele yogazalen, zoals in een kerk.

betaalbare yoga in spirituele ruimtes

De afgelopen dertig jaar heb ik bewust gekozen voor geen dure yogastudio, maar mooie en sfeervolle zalen dicht bij de mensen in de wijk. Dit kan ook een kerk of een wijkgebouw zijn. Daarom is het yoga lesgeld laag, al jaren lang is het yogalesgeld niet verhoogd. Ook zijn er geen zaalhuur of hypotheekkosten in de zomer, omdat de zomeryogalessen dan buiten worden gegeven en in de zomer geen huur wordt betaald door mij.

Betaalbare yogalessen door continuïteit

Je ziet vaak dat er constant veranderd wordt in lestijden, yogazalen en aantal mensen in de groep. Of je treft geregeld een andere yogadocent aan wanneer je in de zaal komt. Dat kost geld en energie. Mijn eerste yogalessen waren in 1986 op De Worp in het Hovenhuus en daar verzorg ik nog steeds  yogalessen. Dus ik probeer zo min mogelijk te veranderen in dingen die geld kosten.

Betaalbare yoga door de yoga levenswijze

Omdat ik als een yogi leef en weinig nodig heb hoeft er ook niet veel geld naar de priverekening. Als yogadovent leef ik niet in een duur koophuis, maar in een huurhuis van minder dan 300 euro. Ook zijn er verder geen andere grote uitgaven, al dat geld kan naar het aanbieden van goedkope yogalessen. Zo ben ik uit de consumptiemaatschappij gestapt en koop alleen maar tweedehands en op marktplaats, behalve mijn ondergoed en tandenborstels. Dit laatste is een grapje met waarheid. Helaas heb ik nog wel een auto nodig voor de yogalessen maar het is een auto met een kleine CO2 uitstoot.

Betaalbare yoga door eco yoga

Twintig jaar geleden ben ik al begonnen met een eco manier van leven. Intussen is er een warmtepomp, zonnepanelen en komt er volgend jaar een elektrische auto. Deze eco manier van leven heeft al duizenden euro’s opgeleverd en daar profiteren de yogacursisten van. Heb je nog tips om nog natuurlijker te leven dan zijn deze voorstellen welkom.

Betaalbare yogalessen bij jou aan huis

Voor de privélessen kom ik ook bij jou aan huis, om zo de priveyogalessen ook laag te houden in prijs.