asana yoga Deventer

Asana yoga Deventer, het denken rust

Asana, een stil lichaam brengt het denken tot rust

Asana yoga Deventer, we richten ons op de asana’s, ofwel de yogahoudingen. Wanneer ik aan asana’s denk, komt ontlading van spanning het eerste bij mij naar boven. Het kan verrassend zijn om tijdens een asana te voelen wat er gebeurt, maar het “navoelen”, zoals ik het altijd ervaar, vind ik eigenlijk nog veel mooier! Je kunt warmte ervaren, maar ook stilte of ruimte, enz., voel wat er gebeurt! Heb je een eigen levensthema wat bij jou hoort? Dat kan zijn bijvoorbeeld rust, ademhaling of het loslaten van angst of verdriet? Kijk dan eens of je dit toe kunt passen bij het doen van de asana’s en ervaar wat met je doet.

ASANA YOGA EN JE GEDACHTEN STIL MAKEN

Ons denken lijkt altijd maar door te gaan, zelfs wanneer we ontspannen op de yogamat liggen. Wanneer ik tijdens een les even niet praat, kunnen je gedachten afdwalen naar je werk, je gezin of de karweitjes die je nog even moet doen voor het slapen gaan, enz. enz.

YOGA ASANA EN PATANJALI

Patanjali, de Indiaase filosoof uit de 2e eeuw voor Christus, beter bekend als de “vader” van de yoga zei het volgende hierover. Yoga is het moment waarop de beweging van de aandacht stopt. Kunnen gedachten komen en gaan zonder er iets mee hoeven te doen. Laten wij de proef eens op de som nemen en ervaren hoe dat voelt. Word de toeschouwer van jezelf: wanneer je een poosje in een asana blijft, wordt je denken dan rustiger? Schuift het langzaam naar de achtergrond en zo ja, wat komt er dan voor in de plaats, gaan we voelen in plaats van denken? Wordt de geest ook stil wanneer er stilte in je lichaam is? Asana yoga Deventer reist bijna elk jaar naar India om de yoga uit de bron naar Deventer te halen.

asana yoga Deventer
Ontspan met asana’s

ASANA YOGA DEVENTER EN BEWUST ZIJN VAN JE LICHAAM

Wanneer we wat langer in een asana blijven, kunnen we uit onze gedachten gaan. Zodra we niet meer in het denken zijn, ontstaat er ruimte voor voelen. Je wordt je bewust van het lichaam, hoe is je ademhaling: adem je in je buik of in je borst. Wanneer je ontspant, voel je dan ook nog spanning ergens in het lichaam die helemaal niet nodig is? Asana yoga Deventer combineert de adem met de asana’s.

ASANAHOUDING, PRESTEREN NA LOSLATEN

Voor de beginners onder de cursisten misschien wat vreemd, maar wie al langer yogalessen bij mij volgt, weet ik hiermee bedoel. Bij asana yoga Deventer zit geen prestatie. De les die ik geef is er voor jou zoals jij bent. Je hoeft het echt niet net zo goed of zelfs nog beter te kunnen dan degene die naast je ligt op je matje, het is goed zoals het is. Wel kun je jezelf leren te “presteren” door los te laten. Wanneer je staat, zit of ligt in een asana en je ontspant, verdwijnt de spanning en je laat los. Kijk dan eens hoeveel je misschien nog verder kunt in een asana zonder dat je dat had verwacht. Dit noem ik dus altijd het “yogacadeautje”!

TENSLOTTE: DE ALLERFIJNSTE ASANA’S

Tot slot wil ik nog even de savasana (oftewel de lijkhouding) onder je aandacht brengen. Dit is een prachtige asana: het duurt een kwartiertje, door bewegingsloos languit op je rug te liggen en je geest stil te houden kun je je heerlijk ontspannen! Ik vind het altijd nog een geweldig mooie lichaamshouding om de yogales mee af te sluiten.
Op het jaarlijks in te vullen evaluatieformulier geven veel van mijn cursisten dan ook aan dat zij de savasana de allerfijnste houding vinden. Niet voor niets dat ik bij de asana yoga Deventer in de eindontspanning iemand na afloop van de les wakker moet schudden….

asana yoga op usb stick
ASANA YOGA OP MAAT VOOR JOU

Wanneer je na de yogales de asana’s thuis nog eens rustig over wilt doen en je weet je bijvoorbeeld niet meer bij welke oefening je arm of been omhoog of naar beneden moet.  Dan heb ik voor jou de oplossing. Stuur mij een mail, dan zet ik je favoriete asana’s voor jou op de yoga USB stick.

Geniet jij volgende week ook op de yogamat van asana yoga Deventer en de savasana? Je kunt zelfs genieten van de asana’s bij de wateryoga.

Kijk ook eens naar Deventer yoga, yoga Twello, yoga Diepenveen, yoga Bathmen, yoga Spilvoorde en voeg het woord yoga toe in google.