asana yoga

Asana yoga in Deventer Twello

ASANA MET EEN KLEIN ZETJE IN DE GOEDE RICHTING!

Asana yoga, veel yogathema’s bij de yoga worden gedaan met de daarbij behorende asana’s. In combinatie met de ademhaling, meditatie en visualisaties brengt het evenwicht tussen lichaam en geest. Iedere asana heeft daarbij een eigen, bijzondere uitwerking.

Ik wil eens wat meer aandacht besteden aan de yogaasana’s zelf. Het woord asana komt uit het Sanskriet en betekent: je plaats innemen, vestigen!Een asanahouding is meer dan alleen maar een lichamelijke oefening. Zo worden er allerlei heilzame eigenschappen aan asana’s toegeschreven. Je lijf wordt sterker en soepel en afvalstoffen worden sneller afgevoerd uit je lichaam. Daarbij krijgen de organen een fantastische massage door middel van de verschillende houdingen. Maar ook het effect op je geestelijke gesteldheid is groot! Wanneer je regelmatig asana’s doet zit je beter in je vel, word je vrolijker, energieker en creatiever.

Asana en Patanjali

De yogameester Patanjali schreef: “De houding moet stabiel en aangenaam zijn”. En dat is het thema van deze week! Wie al wat langer bij mij op yoga zit, weet dat ik liever niet door de zaal loop om jullie te corrigeren tijdens de les. Ik merk dat het onrust geeft en dat het de aandacht afleidt wanneer ik dat wel zou doen.

asana yoga in Deventer Twello en Epse

Ik kies er altijd bewust voor om op mijn yogamat de houding aan jullie te laten zien en gelijktijdig in te spreken. Zodra je daarna zelf in de houding komt, kun je de aandacht op jezelf richten, je concentreren op de houding en in je eigen energie blijven. Maar je zult ongetwijfeld ook wel eens in een houding hebben gezeten, waarbij je niet kon wachten tot je er weer uit kon!

Yogaasana en een aanwijzing

Daarom is het af en toe eens goed om een paar yogaasana’s met jullie te doen waarbij ik persoonlijk aanwijzingen geef om beter en dieper in een houding te kunnen gaan, zodat je meer kunt ontspannen en ruimte ervaart en daardoor de asana’s langer vol kunt houden.

De “correctie” bij de asana yoga

Vaak is het maar een kleine, eenvoudige “correctie”, waarbij ik je even aanraak of een korte aanwijzing geef, waardoor je de asanayoga ineens toch heel anders ervaart. Een simpele, eenvoudige aanpassing van de asana’s kun je meteen als stabieler en aangenamer gaan ervaren. Spanning maakt plaats voor ontspanning! Welkom op de yogamat deze week! Kijk eens waar je de asana’s samen met mij kunt uitoefenen op de yogamat yogaasana