angst en aarden

Angst, yoga en eco-angsten zie ze onder ogen

Angst, wat is het?

Angst is een krachtig gevoel, het kan je helemaal blokkeren. Je kunt trillen op je benen, wanneer je je angstig voelt kun je zelfs gaan beven. Vaak zijn die angstige gevoelens ook niet te verklaren, je zit veilig thuis en toch voel je je angstig. Je ziet ook veel dat angst samen gaat met een depressie. Angst heeft vaak te maken met controle en met veranderingen. Met yoga kun je de angst goed bewust worden in het lijf en loslaten.

Yoga en angst

Angst, aarden en yoga

Wanneer je met angstige gevoelens naar de dokter toe gaat dan is de kans groot dat je een pilletje krijgt om het te onderdrukken. De bekende pammetjes zijn een goed voorbeeld. De laatste tijd zie ik gelukkig steeds meer mensen die de angst aanpakken met yoga en een psycholoog. Bij de psycholoog praat je en in de yogales laat je de stress in het lichaam los, daardoor ook de  angsten. Wanneer je de lichamelijk ontstane stress van angst loslaat, dan kom je ook vaak in contact met de gevoelens, die je dan ook los laat.

Eco angsten

De laatste tijd zien we veel angsten voor de grote veranderingen die we gaan doormaken. Afgelopen week hoorde ik zelfs onze minister-president, de heer Rutte, dit vertellen tijden de klimaattop in New York. Vroeger vertelde hij ons nog dat windmolens op subsidie draaien. Maar nu ziet hij gelukkig ook in dat we grote veranderingen moeten doorvoeren in onze economie en maatschappij. De mens is geneigd om vast te houden aan het verleden en wanneer er veranderingen komen dan zijn de reacties vaak krachtig, zoals angst. Greta Thunberg is hierbij een mooi voorbeeld. Haar toespraak was heel krachtig en meteen kwamen de reacties los op de sociaal media, ze zou aan Asperger lijden, alsof dat te maken heeft met wat ze doet. Ze werd vergeleken met de kinderen in de nazitijd, die in werden gezet voor het regime. Ook waren er zelfs artikelen over haar waarin stond dat ze een verlengstuk is van Greenpeace en de milieulobby. Over de denkbeelden van Trump, die zelfs niet gelooft in CO2 en de relatie met het milieu, hoor je weinig of niets.

Herken je eco-angst met yoga

Vaak herkennen we de eco-angst wel bij een ander, mensen die “goede argumenten” hebben waarom zei niet hoeven te veranderen. Ik hoor vaak “ik heb geen geld voor een warmtepomp”. Of een argument wat je ook vaak hoort is “laten ze eerst maar eens in die grote landen veranderen”. Maar bij de yoga zeggen we “verbeter de wereld en begin bij jezelf”. Herken jij de eco-stress of eco-angt bij jezelf?

Een mooi yoga voorbeeld

Afgelopen week waren we in het nieuws met het eten van insecten. Direct daarna kwamen de reacties al los. Insecten is ook vlees, het is duur, wat verander je met zo’n klein statement, enz. Kortom de eco-angst was duidelijk te lezen in alle reacties. Verandering geeft vaak angst.

Iedereen heeft wel mogelijkheden om de komende jaren drastische maateregelen te nemen en yoga helpt je daarbij.  Met yoga word jij je bewust van je lichaam en je angsten. Je wordt gevoeliger door yoga en voelt dat de wereld lijdt onder de CO2. Bij yoga gebruiken we ook mantra’s die de wereld healen en met de eco-meditatie vindt er ook een healing plaats.