Adem

Adem, bij de yoga in Deventer en omgeving

Adem bij de yoga

Adem is een essentieel onderdeel bij de yoga. In elke yogahouding zijn we ons dus bewust van de ademhaling.  Ook in de yoga houding voelen we waar de ademhaling in het lichaam te voelen is. Door dit voelen van de ademhaling worden we ook gevoeliger. We beginnen met staande oefeningen die een hoge ademhaling geven. Bij de  zittende yogaoefeningen voelen we de flankademhaling. Bij de liggende oefeningen kunnen we gemakkelijker een buikademhaling ervaren.

De ademhaling voelen zonder oordeel

Bij het voelen van de ademhaling kijken we of we de adem kunnen waarnemen zonder een oordeel. We denken al snel dat we niet goed ademen of te snel of te hoog. Op de ademhaling kun je je goed concentreren daarom ontspant het denken.. Dit concentreren noemen we “focus”. Deze focus zorgt er voor dat je dichter bij je gevoel kunt blijven.

adem
Elke yogahouding kent zijn eigen ademhaling

Ademen en aarden

Tijdens de yogales doen we altijd een aantal aardingsoefeningen. Deze aardingsoefeningen waarbij we de benen gebruiken, zorgt er voor dat de ademhaling lager in het lichaam komt.  Dit geeft een extra ontspanning. Wanneer je niet goed geaard bent zul je merken dat de adem vaak hoog in de borst zit.

Ademmeditatie

In de 1.5 uurs yogales op de donderdagavond  in de Schalm (Deventer)  gebruiken we de ademhaling ook voor meditatie. De ademhaling brengt ons niet alleen dichter bij de ontspanning maar ook dichter bij onze gevoelens.

Adem in een yogales

Het thema ademhaling wordt regelmatig gegeven waarbij we ons goed bewust zijn van de ademhaling. Alleen al dit bewustzijn van de ademhaling geeft ons al een natuurlijke adem. We kunnen de stress en spanning afvoeren met de adem tijdens een yogales. Omdat ik met thema’s werk kun je waarnemen de relatie tussen de adem, ruimte, aarden en ontspannen. Kortom een yogales is een verademing.


adem en yogaoefeningen

Adem bij een yoga priveles

Ik verzorg ook priveyogalessen voor de ademhaling. Door spanningen kan de ademhaling duizeligheid, vermoeidheid enz. geven. Meld je eens aan voor een proefles priveyoga of groepsyoga en ben je bewust van de ademhaling en je lichaam. Stuur een mail naar info@yogaberrydeventer.nl.  De yogalessen zijn in Deventer, Terwolde, Epse en Twello. De laatste vijfendertig jaar ben ik op mooie locaties, zoals kerken, yogales gaan geven. In de zomer wordt er yogales gegeven op mooie plekken in de natuur, zoals De Levenstuinen.