aarden en ontspannen

Aarden en ontspannen met yoga

GEAARD ZIJN EN ONTSPANNEN ZIJN VAN LEVENSBELANG

Aarden en ontspannen, word jij bij het navoelen van een staande yogaoefening soms wat duizelig? Bij een aardingsles keren we weer helemaal terug op aarde! Aardingsoefeningen, dit staat voor het eerste chakra, het recht om te hebben, te zijn en te overleven. Het is al sinds oudsher bekend, maar actueler dan ooit. In deze moderne tijd vol van prikkels, verplichtingen en deadlines die gehaald moeten worden, begint alles met geaard zijn, Met beide benen stevig op de grond staan, zowel letterlijk als figuurlijk en dat is zo belangrijk! De aarde zijn de wortels of ook wel het fundament, dat ons houvast, veiligheid en overzicht geeft.

Aarden en ontspannen is niet zweverig

Geaard zijn wil dus zeggen dat ons lichaam goed contact maakt met de aarde. Misschien voel je je lichaam goed na een yogaoefening, terwijl je geest alsmaar als een zoekende rond blijft dwalen. Wanneer je “fundering” niet stevig aanvoelt krijg je eerder stress, wordt je prikkelbaar en chronisch vermoeid. Vervolgens kun je onverklaarbare klachten krijgen, die je moeilijk kunt verklaren. Bijvoorbeeld angstaanvallen, chronische vermoeidheid en mogelijk burn-out. Aarden en ontspannen is net als je tanden poetsen elke dag, het hoort bij je dagelijkse bezigheden.

HERKEN JE DIT OOK, BEN JIJ GOED GEAARD?

Heb jij in het leven te maken gehad met verdriet, verlies van een dierbare of ben je je gezondheid kwijtgeraakt? Of heb je moeite om gebeurtenissen te verwerken, los te laten of dingen te accepteren zoals ze nu zijn? Heb je daardoor misschien je lichaam verwaarloosd waardoor je niet meer geaard bent. Of ben je gevlucht in een wereld die je schijnveiligheid lijkt te bieden. Je kunt heel spiritueel zijn, dat is natuurlijk prachtig. Maar je kunt ook te ver gaan en er in doorslaan. Wanneer je jezelf voortdurend opsluit in een kamertje vol wierook en eindeloos mediteert, loop je de kans jezelf te verliezen in spiritualiteit. Met als gevolg dat  je het contact met de wereld kwijtraakt en niet meer op dezelfde golflengte zit als de mensen om je heen. Datzelfde geldt natuurlijk voor verslavingen, zoals alcohol en drugs. Maar ook je uitgavenpatroon kan iets zeggen over hoe je geaard bent.  Wanneer je meer uitgeeft dan er binnenkomt op je bankrekening, ben je dan goed geaard?

HOE KUN JIJ WEER ONTSPANNEN AARDEN?

Probeer dan weer een stevig fundament in je leven te krijgen. Dit kan op verschillende, vaak eenvoudige manieren. Ga naar buiten, ga een eind hardlopen of maak een boswandeling, waarbij je probeert je ademhaling synchroon te krijgen met de stappen die je zet.  Schop met je laarzen door de bladeren op de grond of nog fijner, op blote voeten. Wanneer je liever in huis wilt blijven, kun je op je yogamatje aardingsoefeningen met je benen doen. Doe dit dan eens in combinatie met de buikademhaling, waarover ik al eerder een blogtekst heb geschreven. Adem in waarbij je de buik uitzet en voel dat je adem naar omlaag gaat naar je benen. Bij de uitademhaling wordt de buik dunner. Wanneer visualiseren je gemakkelijk afgaat, kun je nog verder gaan door je boompje visueel te laten wortelen. Voel je dan dat je kunt ontspannen, dat het denken uit je hoofd gaat? Ook ik heb wel eens tijden  waarin ik minder goed geaard ben (een yogadocent is ook een mens). Ik slaap dan een aantal nachten op een aardingsmat en een aardingskussen. Wanneer je daar belangstelling voor hebt …. dan  mail mij.

Aarden en ontspannen en de aardegroet

Zo bestaat er niet alleen de zonnegroet en de maangroet, maar is er zelfs een aardegroet, die je ook weer even met beide benen op de grond zet en je krachtiger en zelfverzekerder maakt. Tot slot wil ik je er nog op wijzen dat er allerlei veiligheidsvoorschriften zijn waaraan een woning moet voldoen. Denk hierbij vooral aan keukens en badkamers. Hierdoor zijn de meeste boerderijen beter geaard dan dat wij zelf zijn. Als yogadocent zou ik graag zien dat er voor ons ook dergelijke veiligheidsvoorschriften zouden komen, dat zou heel veel stress en burn-outverschijnselen voorkomen! Voorkomen is beter dan genezen.
Aarden en ontspannen
Yoga houdt van aarden

Aarden en ontspannen en de buitenyoga in juli en augustus

In de zomermaanden dan is er yoga op een landgoed. Wat is er nu mooier om te aarden dan buiten met je blote voeten in het gras. Kijk eens naar BUITENYOGA

Aarden en ontspannen en de wateryoga

Het lijkt raar, maar in water kun je ook heel mooi aarden en spanningen loslaten. Kijk eens bij de WATERYOGADEVENTER in Twello en er is zelfs blootwateryoga mogelijk in Deventer.

Aarden en ontspanning bij het onthaasten in een oud klooster

aarden en ontspannen
Hou jij ook van aarden?

Zelf ben ik ook regelmatig als yogadocent aan het aarden en ontspannen. Natuurlijk doe ik dat bij elke yogales, maar het is ook fijn om op andere manieren te aarden. Je kunt altijd tijdens een privéyogales aarden in de natuur en met je blote voeten door een berceau te lopen. Welkom om eens goed te aarden op je yogamat, bij een gratis yogales!