aarden en aardingsoefeningen

Aarden en aardingsoefeningen bij de yoga

AARDEN

Aarden en aardingsoefeningen, in mijn yoga lessen besteed ik elke yogales aandacht aan het “aarden”. Voor veel mensen is aarden een vage zweverige term. Daarom onderstaande uitleg.

Waar is aarden goed voor?

Gronden of aarden helpt dus bij moeheid, duizeligheid, zweverigheid, onzekerheid, gebrek aan vertrouwen, angst, gebrek aan doorzettingsvermogen, krachteloosheid, ziekte, moeilijke situaties, lastige mensen, drukte, spanning, onrust.  Wanneer je teveel in je hoofd en niet in je lichaam zit (bij mentale arbeid, piekeren en zorgen) dan is de kans groot dat je niet goed geaard bent..

Herken je dit?

 • hebt je problemen met het onder ogen zien van de realiteit en zoek je afleiding/vlucht in overdreven zinnelijke prikkels, genot, seks, alcohol (verslaving).
 • Thema’s macht, bezit, afhankelijkheid spelen een grote rol in je leven. Als de ander je nodig heeft, kan hij niet over je heersen en voel je je eigen onveiligheid/faalangst niet.
 • kunt je ideeën niet in praktijk brengen. Je hebt een chaotische levenswijze; je dagelijkse leven/je persoonlijke contacten zijn een puinhoop.
 • schermt je liever, af, neemt afstand en hebt moeite om je voor anderen open te stellen.
 • Je hebt weinig lichaamsbewustzijn, geeft weinig om je lijf. Je neemt te weinig rust of eet ongezond.

Wat is aarden bij de yoga?

Aarden of gronden is dus heel simpel je met de aarde verbinden, de aarde energie toelaten en door je heen laten stromen. Gronden zet je letterlijk en figuurlijk stevig met beide benen op de grond; het geeft je een gevoel van veiligheid, stabiliteit, rust, vertrouwen en levenskracht. Gronden haalt je in het hier en nu en stimuleert bewust-zijn en aandachtig leven. Aarding beschermt je dus tegen negatieve energie en helpt je los te laten wat je niet meer nodig hebt. Door je voeten te gebruiken, activeer je je 1e chakra; je hebt dan letterlijk een goede voedingsbodem. Door gronding kun je je talenten, ideeën en intuïtie gebruiken en je gedachten materialiseren.

aarden in de natuur
Aarden bij klooster Sion

IK BEN EN AARDEN

Door gronden bevestigt je dus je eigen bestaan (‘Ik BEN’) en activeert je levenskracht. Als je gegrond/geaard bent, kun je dus meer energieën van hogere frequenties ontvangen en kun je spiritueel verder groeien. Een geaard mens reageert vaak rustiger op externe prikkels en is alerter in onverwachte situaties. Aarden is een balans tussen hoofd en voeten.

Hoe kun je aarden en aardingsoefeningen doen?

 • kijk eens naar etherische olie zoals patchouli, mirre, vetiver, perubalsem, sandelhout.
 • gebruik edelstenen bij je zoals agaat, carneool, granaat, heliotroop, hematiet, rode jaspis, robijn, tijgeroog.
 • Vraag Aartsengel Sandalphon, Meester Pan en Moeder Gaia om je grondig te aarden.
 • Draag schoenen met niet te hoge hakken en van natuurlijk materiaal (synthetische stoffen remmen de energiestroom) en loop wat meer op blote voeten.
 • Eet rode groenten (bieten, rode kool) of fruit (bessen, druiven), drink rode sappen (druivensap, tomatensap).
 • Draag, visualiseer of adem rood of aardekleuren in om je 1e chakra te activeren, te balanceren, te reinigen en op te laden.

Aarden bij de yoga

Ga staan met je knieën niet op slot. Ontspan je lichaam (schouders, kaken, vingers…). Grond jezelf dus zo groot en breed mogelijk en centreer jezelf door met je ademhaling door met je aandacht naar je onderbuik te gaan. Roep gevoelens op van stevigheid, stabiliteit en zwaarte en herhaal in jezelf ‘Ik ben hier, ik sta rotsvast’. Breng dus met je geestkracht je energie naar de aarde door met je aandacht naar je voeten te gaan en je voor te stellen dat je door de magnetische werking van de aarde naar beneden wordt getrokken. Zak dus als het ware in de grond en wordt één met de aarde met aarden.

Aarden bij yoga door Berry Steenbruggen in Deventer en omgeving

 

 

 

 

Yoga aarden en aardingsoefeningen

Zet je voeten naast elkaar op schouderbreedte. Dan  je tenen een beetje naar binnen zodat je bilspieren zich iets strekken. Verdeel je lichaamsgewicht gelijk over beide voeten en over de hele voet (niet alleen op de bal, hiel of tenen). Buig je knieën lichtjes zonder dat er spanning in je dijbenen ontstaat. Kantel je bekken een keer voorover en een keer achterover. Vind nu het midden zodat je bekken een natuurlijke brug vormt tussen je benen, je romp en de aarde. Voel hoe je bovenlichaam in je bekken rust. Ontspan de organen in je buik en ontspan ook je bekkenbodemspieren. Adem rustig in je buik. Ontspan de spieren in je borst en rug. Dan ontspan je je gezichtsspieren, laat je tong ontspannen in je mond hangen en ontspan ook je kaken. Ontspan je nek en schouders. Trek beide schouders dus even op en laat ze daarna weer vallen.


Elke week dus aarden we ook in het zwembad van Twello met de wateryoga.

Aarden en aardingsoefeningen in water

Ook in het zwembad De Schaeck wateryoga 

Kom eens een yogales met aarden en met aardingsoefeningen

AARDINGSOEFENINGEN volgen in Deventer, Epse, Terwolde of Twello en ervaar dat aarden heel concreet is en ontspannend. Info@yogaberrydeventer.nl