40 jaar yoga

40 jaar yoga

Yoga jaren 80

40 jaar yoga, in de jaren tachtig was ik inkoper bij een computerindustrie. Na vijf jaar zat de stress goed in mijn lijf. Dus ik koos voor yoga om de stress te verminderen in mijn leven. Mijn lijf werd leniger en de spieren ontspanden. Ook tussen de oren werd het rustiger.

Eind jaren 80 bij 40 jaar yoga

Toen het lichaam ontspande kreeg ik interesse in meditatie en ademhalingsoefeningen. De pranayama werkte goed voor mijn longen en de energie. Daarvoor interesseerde ik mij ook niet zoveel voor de theorie. Er kwam interesse in de Ramayana en de ashrams in Nederland. Ook begon ik boeken te lezen van Krishnamurti en Osho. De 40 jaar yoga kregen een goed fundament.

40 jaar yoga en de jaren 90

In 1991 ging ik voor de eerste keer naar India en dat was een pittige reis bij hoge temperaturen. De reis ging van New Delhi naar Kathmandu. Wat heb ik genoten van de spiritualiteit in India, de tempels en de cultuurshock. Er kwamen nog meer dan 20 reizen naar India met telkens een ander thema.

40 jaar Deventer yoga en de tweede helft jaren 90

Door de reizen naar India begon het te kriebelen om een jaar op reis te gaan. Deze wereldreis heeft mijn verdere leven behoorlijk bepaald. Omdat ik een jaar reisde met een rugzak van 15 kilo kreeg ik al snel door dat je weinig nodig hebt in het leven. Het minimaliseren begon. In Afrika en Azië  zag ik dat er andere waarden en inzichten waren dan ik had geleerd op mijn christelijke school. In India bleef ik een half jaar hangen. Daar had ik alle tijd om de ashrams te bezoeken. De ashram van Amma maakte indruk. Het begin van 40 jaar yoga gaven een goede basis om yogales te geven. In korte tijd deelde ik met honderden cursisten yoga, meditatie en spiritualiteit.

Yoga vanaf  2000 in Deventer

Vanaf 2000 hebben veel cursisten ook genoten van de reizen naar India en Bali. Samen met de cursisten genoot ik van de spiritualiteit in Azie. Ook de yogavorm veranderde. Ik ging meer de de kant op van de mindfulness yoga. Het gedachtengoed van Krishnamurti kwam meer in de yogales. Ik zag hoe mensen te veel in het hoofd kwamen. De conditioneringen gaven stress zag ik bij de yoga privélessen.

40 jaar yoga en YogaBerry vanaf 2010

Vanaf 2010 kwam er een mooie verbinding in mijn persoonlijk leven en ook naar de yogalessen toe. Stilte, meditatie, mindfulness, retraites, eenvoud en reizen gaven mij inzichten die ik nu in 2023 ook zie in de maatschappij. Het minimaliseren, de spiritualiteit en de verbinding zijn geen vieze woorden meer.

Vanaf 2020 en de yoga in Deventer

De coronacrisis heeft mij tot mijn verrassing veel goeds gegeven. Omdat lesgeven niet mocht van de overheid kwam er meer tijd voor stilteretraites. Door die stilte kwam er veel binnen. Deze wijsheid mag ik nu delen bij de meditatielessen en de privé-yoga. Ik kijk nu uit naar mijn pensionering. Maar dit wordt geen yoga-pensionering. Ik hoop te sterven in het yogaharnas. De yoga en de meditatie delen met mensen zijn zo helend. Bij mijn 67-ste verjaardag komt er ruimte om mij te concentreren op spiritueel Deventer. Samen spiritualiteit delen. Bij de levensbeschouwers kwamen we samen met negen verschillende religies en levensstromen. In dialoog deelden we de spiritualiteit. Dit wil ik meer uitbreiden in Deventer en omgeving. De komende jaren hoop ik mijn kennis over te dragen op iemand die een groot deel van de yogalessen wil overnemen. 40 jaar yoga worden hopelijk uitgebreid tot 50 jaar of meer.

De Deventer Yoga is de vraagbaak in Deventer

Je kunt altijd een mail sturen naar de Deventer yoga en je ontvangt gratis advies. De 40 jaar yogaervaring deel ik graag met je.