40 jaar Deventer yoga

40 jaar Deventer yoga

Hoe begon de Deventer Yoga?

40 jaar Deventer yoga, het is wel mooi om in 2023  eens achterom te kijken en te zien hoe de yogalessen zijn veranderd de afgelopen 40 jaar. De reizen naar India hebben de yogalessen beïnvloed. In de ashrams en bij de goeroes kreeg ik nieuwe inzichten. Ook bleven Krishnamurti en Osho in mijn leven. Na 15 jaar yogalessen verzorgen kwamen er ook andere dingen in de yogales. Lichaamswerk, rebirthing, yinyoga en meditatie. Hieronder een mooi verslag hoe de yogalessen veranderden. Er kwam meer diepgang en de spirituele yoga ontstond.

De eerste yogalessen in de jaren 80

40 jaar Deventer yoga, de eerste 10 jaar yoga in Deventer waren yogalessen waarin we het lichaam leniger maakten. Ook werden we ons goed bewust van de ademhaling. De eerste drie chakra’s kregen veel aandacht. Veel yogalessen gaf ik in die tijd met bewustwording van de spanning en ontspanning. Kortom de lichamelijke kant kreeg veel aandacht. 40 jaar Deventer yoga en de basis werd gelegd. Ik kon er van leven en de reizen naar India konden betaald worden.

 

Yoga en meer bij de Deventer yoga

In de negentiger jaren waren er een aantal plekken in India waar ik mij spiritueel goed voelde. Zoals de ashram van Amma in Zuid India. Ik werd voorzitter van het Krishnamurti leerproject en de leer van K veranderde de yogalessen. We gingen meer vragen stellen i.p.v. antwoorden zoeken. De wereldreis van bijna een jaar veranderde mijn kijk op yoga ook. Het thema “loslaten” kwam meer in de yogalessen voor. In 1993 liet ik voor een jaar lang de verdiensten los, de cursisten en mijn huis. Deze wereldreis heeft mij behoorlijk gevormd. Omdat ik malaria, tyfus en darm parasieten opliep in India werd ik mij nog bewuster van angst en het lichaam. 40 jaar Deventer yoga kreeg een nieuw begin na de wereldreis.

Spirituele yoga in Deventer

Vanaf 2000 werden de yogalessen veel spiritueler, meer naar binnen toe gericht. De mantra’s, mudra’s en meditatie kwamen meer in de yogales. Ook werden de stiltes meer in de yogales. In 2000 maakte ik een scheiding mee die mij diep raakte. Deze ervaring bracht nog meer diepgang in de yogalessen.

Mijn “leermeesters’ bij 40 jaar Deventer yoga

Vanaf 2010 kregen de “leermeesters” meer invloed in de yogales. Ik was een aantal keren naar de ashram op Bali gereisd en Ibu Gedong maakte indruk. Ook kwam ik op Bali mijn shake goeroe tegen, Ratu bagus. Met mijn Balinese vriend Wayan Semadi maakte ik mooie reizen en zaten we uren onze spiritualiteit te delen. Een spiritueel leven was toen nog een taboe. Het heeft mij zelfs cursisten gekost. Vaak zeiden mensen tegen mij “noem dat woord spiritualiteit maar niet, het kost je cursisten”.

Yoga en bewustzijn

De afgelopen jaren kwamen Osho, Jan Foudraine en nog steeds Krishnamurti naar voren. Ze hadden allemaal hun eigen verhaal maar het paste als puzzelstukjes in elkaar. Jan Foudraine maakte mij duidelijk dat we bewustzijn ZIJN. Maar dat er sluiers om dat bewustzijn zitten, de trauma’s, het denken, enz.. Met yoga kun je je goed verlossen van die sluiers. Dit werd de yoga van de afgelopen jaren. 40 jaar Deventer yoga kreeg een mooie draai en hopelijk is de ontwikkeling nog niet af. Het wordt steeds mooier om yoga te delen met de cursisten. Samen maken we in elke yogales een mooi energieveld.