35 jaar Deventer yoga

35 jaar Deventer yoga

Hoe begon de yoga in Deventer?

35 jaar Deventer yoga, het begon een kleine 40 jaar geleden met een baan als inkoper bij een computerindustrie. Deze baan gaf veel stress, zelfs zoveel dat ik ziek werd. Yoga was toen al voor mij de redding?  Mijn eerste yogadocent gaf Raja yoga. Dit was pittig, lessen van drie uur en veel theorie. Maar nog altijd moet ik aan deze yogalessen terug denken. Bij deze yogalessen ging het om meer dan de yogaoefeningen. We mediteerden, lazen uit de heilige Indiase boeken en deden pranayama. Deze vorm heb ik altijd aangehouden. Lichaam en geest gaan samen en daarin geeft yoga zoveel handgrepen. 35 jaar Deventer yoga heeft mij een holistische kijk op het lichaam gegeven.

Ik zegde mijn baan op en dacht “liever rijk in het hart dan in de portemonnee”. Nu na 35 jaar yoga ben ik dankbaar wat de yoga mij heeft gegeven. Veel mooie mensen ontmoet, veel spiritueel gereisd door Azië en gezond gebleven door de yoga.

De eerste yogalessen in Deventer en omgeving

Mijn eerste yogalessen gaf ik in mijn oude kleuterschool op De Worp. In dezelfde zaal geef ik nog steeds les op de woensdagavond.  In de afgelopen 35 jaar heb ik altijd geprobeerd om constante kwaliteit te leveren. Ik zag veel bij collega’s dat ze wisselden van zaal of opeens weer stopten met yogalessen verzorgen. Ook de yogalessen buiten Deventer zijn al 35 jaar hetzelfde. Wel ging de kerk Het Kruispunt in Twello dicht en werd het Derk Brouwercentrum afgebroken. Maar er kwam een mooie yogazaal voor in de plaats, naast de Dorpskerk in Twello. In Epse mag ik ook lesgeven in de kerk. 35 jaar Deventer yoga heeft ook zijn sporen verdiend in Twello, Colmschate, Terwolde en Gorssel.

Yoga is meer dan yogaoefeningen bij 35 jaar Deventer yoga

Zoals ik begon 35 jaar geleden, zo zijn de yogalessen nog steeds.  Ik kwam er steeds meer achter dat de uiterlijke wereld veel prikkels geeft en dat mensen er zelfs ziek van worden. Dus er kwam steeds meer yoga met oefeningen die iedereen kan doen en waarbij de blik naar binnen gaat. Veel voelen, navoelen en mindfulness. Ook komen er regelmatig mantra’s en mudra’s aan te pas. 35 jaar Deventer yoga  heeft een yogavorm ontwikkeld die past bij de mens na de coronacrisis. Mensen willen steeds meer diepgang in het leven en stilte.

35 jaar Deventer yoga en samen veel mooie dingen doen

Buiten de yogalessen om organiseer ik ook veel. Zo gingen cursisten mee naar Bali en India, hadden we samen mooie yoga weekenden en deden we samen yoga in de tuin. Nog steeds gaan we samen door de levenstuinen en hebben we yoga in kasteel Slangenburg, enz., enz..  Het is altijd fijn om samen te zijn met mensen die interesse hebben in persoonlijke groei, yoga en mediteren. 35 jaar Deventer yoga brengt ons samen ook buiten de yogalessen.

35 jaar Deventer yoga en mooie yoga aanbiedingen

In 2021 wordt het een yogafeestje met veel mooie aanbiedingen.  Je kunt yoga op maat ontvangen, yoga thuis ontvangen met YouTube link en ook met een privéles. Je kunt samen met mij door de de levenstuinen wandelen en bij elke activiteit of het nu yoga is of wat anders, ontvang je een mooi boek. Ook regel ik een reis op maat voor je naar Bali voor een speciale jubileumprijs. 35 jaar Deventer yoga heeft mij ook meer gebracht dan alleen maar yoga. Al meer dan twintig jaar lees ik tenen en voor 20 euro ontvang je een privéconsult. Dit consult wordt opgenomen en dan kun je het later weer eens terug luisteren.